Když Kanál nechce, nedá

V pondělí 19. září v 0:16 hodin našeho času stanula na francouzském pobřeží Hana Nováková, členka štafety City of Brno Ladies Team, která časem 10:16 překonala dosavadní český rekord o hodinu a 49 minut a zaplavala druhý nejlepší čas ženské štafety na La Manchi v dosavadní historii.

Po nervozitě před začátkem samotné cesty čekala na City of Brno Ladies Team další komplikace přímo na samotném pobřeží La Manche. Pro špatné počasí vázla lodní doprava. Výprava, která tak dorazila do Calais ve 13.00 hodin, přistála v Doveru v 19.00 SEČ (na prvním snímku J. Povolného před domácím domem). Odpadl plánovaný odpolední trénink. Úterý ráno proběhlo v pohodě. Voda měla k 17° C a bylo slunečno. Problémem byl jen svěží jižní vítr. Lodivod Reg Brickell na společné schůzce určil pravděpodobný termín přeplavby na pátek nebo sobotu, s tím, že čeká telefonát ve čtvrtek večer. Odpolední trénink skončil v polovině pro Janu Ansorgovou. Diagnóza – zánět zvukovodu. To by ještě nebyl při sedmi členkách, které přijely do Anglie, problém. Další den ráno se však probudila Aneta Lokajová s horečkou 39,9° C. Od té chvíle družstvo trénovalo v pěti a trenér Šindelář se snažil dostupnými prostředky dát zbytek dohromady tak, aby odstartovala štafeta s přihlášenou šesticí plavkyň. Ve čtvrtek se do té doby silný vítr utišil a přeplavala minimálně americká plavkyně v času přes 12 hodin. S nadějemi se čekalo na večerní telefonát. Výsledek byl pro tým šokem – asi se poplave v pondělí. Tento termín některým zasahoval do povinností v Brně. Nicméně v pátek se ráz počasí nezměnil. Bylo slunečno, ale větrno. V sobotu se však přidaly občasné přeháňky. Proto byl překvapením telefonát Rega: „Zavolejte v neděli v 10 hodin, pojedeme zřejmě po poledni.“ To se také stalo.

Podle zkušeností z minulých plaveb byla stanovena taktika nasazování jednotlivých plavkyň do štafety: zahájí ty nejrychlejší a pak budou nasazovány ostatní plavkyně s ohledem na teoretickou možnost dosažení času pod devět hodin. Pak se považoval za rozhodující osmý úsek s potřebou prorazit silný proud u francouzských břehů. První odstartovala na pláži za Novou zemí směrem k Folkestonu Barbora Zapletalová (na snímku před jejím startem). Ta záhy dostihla americkou smíšenou štafetu, která vyplavala o tři minuty dříve, a rychle se jí vzdalovala. Mezi tím se na dvou účastnicích projevila mořská nemoc. Z toho jedna, která prohlašovala, že zásadně nezvrací, nakonec během 13 hodin přeplavby včetně návratu do Doveru, krmila ryby 8x. Po doplavání Barči přišel šok – uplaváno 3,2 km. Bylo zjevné, že proudy jsou nepříznivé. To potvrdila i Magda Okurková (ve vodě při svém střídání na dalším snímku Jury Povolného). Zatímco při pokusech Yvetty Hlaváčové v ideálních podmínkách se během prvních dvou hodin uplavalo až 11 km, nyní zněl výsledek v těchto nepříznivých podmínkách 6,5 km. Veronika Milerská se dostala do vody, když se začaly zvedat více než metrové vlny. Ty šly od jihu, takže štafetě také nepomáhaly. Výsledek byl podobný, jako u dvou předchozích – součet 9,7 km. Další z členek Zdence Krčálové se líbilo dál od lodi (vystiženo na dalším snímku), což ale znamenalo, že se připravovala o klidnější hladinu u boku lodi. Teprvě pátá plavkyně Hana Nováková se v závěru své plavby dostala ve vlnách a proudech za polovinu kanálu. I tak ještě stále nebyl čas pod devět hodin (světový ženský rekord) nereálný. Šestá Jana Ansorgová, zdravější ze dvou nemocných, bojovala proti proudu stejně jako ostatní. Urazila něco přes tři kilometry. Očekávaně tak šly znovu do vody jak Barča Zapletalová, tak Magda Okurková (na posledním snímku po druhém střídání). Obě vystupňovaly tempo a plavaly o 4 a 6 záběrů za minutu více, než na počátku pokusu. Očekávaný silný proud u Francie však nepřicházel. Obě tak naplavaly zhruba po 3,5 km. Když plavala znovu Verča Milerská v již úplné tmě a v relativně klidném moři, bylo zřejmé, že čas pod 9 hodin nepadne a tak šla do vody ještě jednou Zdenka Krčálová. Teprve nyní oznámil Reg, že začíná působit protiproud od Francie. Ten v minulosti ukončil nejeden (i český) pokus. Zdenka si s ním však zdárně poradila, ale i tak bylo jasné, že to nebude ona, kdo vystoupí na francouzský břeh. Hana Nováková šla na svůj úsek s prognózou 21 minut. Nakonec vše zvládla za 16 a přistála asi 5 km severně od obligátního Cap Gris Nez na písečné pláži. Americké štafetě v té chvíli chyběly do Francie minimálně tři hodiny.

Dodejme ještě, že dodatečné vyšetření v Brně ukázalo, že Aneta měla hnisavou angínu.