Naše pětice dnes bojuje na svěťácích v Jižní Americe

Tak jak jsme informovali v předchozím článku, naši maratonští plavci zahajují letošní dlouhou sezónu v Jižní Americe, kde se ve druhém závodu světové série FINA Grand Prix v argentinském Santa Fe – Coronda na 57 kilometrů představí Libor Smolka a Rostislav Vítek, a v úvodním závodě světového poháru na 10km v brazilském Santosu Jan Pošmourný, Silva Rybářová a Jana Pechanová.

Oba týmy se přesunuly do Jižní Ameriky přes Vídeň, Barcelonu (11 hodin čekání) a Sao Paulo a zatímco v brazilském Santosu až do včerejška pršelo (voda v moři 26°C), v Santa Fe panovala nepříjemná vedra (35°C ve stínu, voda v řece 27°C, zato strašlivě špinavá a neteče, takže závod bude pěkně dlouhý a pomalý, dokonce se nepojedou kvůli nízkému stavu vody 2 pasáže, včetně té fanouškovsky nejobsypanějších na mělčinách, kde fanoušci lemují závodníky přímo ve vodě – snímek ze startu závodu).

V Santosu naši bydlí ve starším, téměř historickém, ale opraveném hotelu, kde snídají, ale obědvají a večeří asi ve 350 metrů vzdálené restauraci, trénují v univerzitním bazénu. Na startu se sešla strašlivá konkurence, hned 12 borců s již vybojovanou Olympiádou v Londýně, 21 zemí (!!!), 57 chlapů a 28 ženských, Italové, Němci, Řeci, Francouzi, Rusové, Ukrajinci, Portugalci, Kanaďani, Američani, Španělé, Holanďani, Mexičani, Ekvádorci, Venezuelani, Brazilci, Argentinci, Jihoafričani atd. atd. Pokud jsme loni psali o rekordní účasti (loňský článek o úvodním závodě SP v Santosu), letos je opět překonaná, je vidět, že Londýn tuto sezónu táhne a všichni se mu podřizují a nevynechají příležitost si to ve světové konkurenci rozdat.

V Santosu se závod na pláži Aperacida tradičně plave jako Pohár Renaty Agonda, slavné brazilské závodnice 80.let (naši reprezentanti ji v 80. letech potkávali např. na Capri-Neapol), která zahynula při pokusu o překonání Kanálu La Manche. Závod je nabitý konkurencí rovněž proto, že pro některé státy představuje národní kvalifikaci pro Setubal, 2. kolo olympijské kvalifikace (první bylo na loňském MS v Šanghaji – tam si z těch, co se v Santosu dnes představí, Londýn již vybojovali mistr světa na 10km Řek Spyros Gianniotis, bronzový Rusové Sergey Bolshakov a Vladimir Djatčin (vítěz se Santosu 2007), Američan Alex Meyer, Španěl Jose Francisco Jodar, Francouz Julien Sauvage, který minulý týden vyhrál první závod Grand Prix na 15km, Němec Andreas Waschburger, stříbrná na 10km ze Šanhgaje Martina Grimaldi, zkušená Řekyně Marianna Lymperta, Argentinka Cecilia Biagioli, rovněž vítězka z GP minulý týden a rovněž vítězka 2011 Guadalajara Pan, veteránka a stříbrná na 25km z MS Angela Maurer, Španělka Erika Villaecija a samozřejmě naše Jana Pechanová; z dalších hvězd nastoupí např. zlatý z Guadalajara Pan 2011 Kanaďan Richard Weibner a bronzový tamtéž Argentinec Guillermo Bertolo, domácí mistryně světa na 25km Ana Marcela Cunha atd.).

Závod SP v Santosu je možné sledovat on-line. Přímý přenos ze Santa Fe – Coronda si můžete pustit přímo pod tímto článkem.