Český pohár 2012 zahájí Masters ve Vysokém Mýtě

Na pohárech za rok 2011 ještě nestihl ani začít sedat prach a již klepe na dveře první dálkový závod sezóny 2012. Stejně jako v posledních letech, poté, co došlo ke snížení počtu rozplaveb při zimním („indúrovém“) MČR a kapacitně se omezil počet startujících* a masters kategorie si proto ustanovily svůj vlastní šampionát bez omezení časovými limity, sezónu znovu zahájí zimní Mistrovství ČR masters. Tradičně ho bude hostit Vysoké Mýto a to již v sobotu 25. února. Termín přihlášek je do 18. února, takže všichni nedočkaví dálkaři starší 25 let mají ještě čas se přihlásit.

O medaile si to budou masters rozdávat na trati 3km (do 60 let) nebo 1km (nad 60 let) v jednotlivých kategoriích FINA (25-29, 30-34, 35-39 atd.). A stejně jako vloni, i letos se stanou absolutně nejrychlejší muž a ženou průběžně vedoucími bodování Českého poháru 2012. A to minimálně do „velkého“ šampionátu v dubnu v Praze. Vloni to byli Tomáš Kořínek (PKVM) a Helena Gilíková (UnBr). Takže skvělá příležitost vidět svoji fotku v nové databázi bodování ČP hned na první stránce našeho webu!

Masters se mohou radovat ještě z jedné novinky – mistrovství světa masters v italském Riccione, kde se bude 17. června plavat v moři dálková trojka o světové tituly masters, zpřístupnilo on-line přihlášky, kde se mohou plavci přihlašovat až do 23. dubna.

Po Vysokém Mýtě se druhé kolo Českého poháru odehraje na mistráku na 5000VZ v Praze – Podolí 15. dubna.

*) Kde jsou ty doby, kdy organizátoři měli čas – vedle počtu rozplaveb totiž klesly rovněž vypisované délky bazénových dálkových závodů a tak zatímco na velkém MČR se plave 5km, ještě v roce 2007 se bojovalo o tituly i na trati 10km, rok předtím se naposledy plavalo 15km, v roce 2004 20km a do roku 1995 se plavalo i mistrovských 25km. Malou náplastí a první vlaštovkou vedle Podolí a Vysokého Mýta je ultramaraton v Jaroměři, kde mohou borci plavat ve venkovní padesátce 25km i 40km a více, byť již ne o mistrovské tituly ani o body do Českého poháru.