Evropský pohár v dálkovém plavání má již svoji podobu i pro rok 2012

Na konci loňského roku jsme informovali o nečekaných potížích s obsazením závodů Evropského poháru pro rok 2012 a ještě v prosinci to tak vypadalo, že celý Evropský pohár bude pro letošek ohrožen a v nejhorším scénáři může být i zrušen. Nyní naštěstí Evropská plavecká federace LEN informovala o jeho konečné podobě. Ten bude mít nakonec pouze 4 kola a navíc bude chybět finálový závod. LEN tím musel vyjímečně zmírnit svoji vlastní reguli požadující alespoň pět kol včetně finálového. Navíc, a to je nesmírně zajímavé, byť nouzové řešení, letošní poslední čtvrté kolo se poplave v rámci závodu na 10km při Mistrovství Evropy v Itálii!

A to je skutečná rarita, ale na druhou stranu, oceňme out-of-the-box přístup LENu, protože takové řešení je lepší, než aby byl Evropský pohár pro letošek redukován nebo dokonce zrušen. Díky unikátnímu společnému startu EP a ME v Piombinu, bude na desetikilometrové trati evropským plaveckým federacím povolen start více než 3 plavců, jak je při ME obvyklé, ovšem pouze tehdy, pokud takoví plavci absolvovali jeden z předchozích pohárových závodů v Izraeli, Turecku nebo Holandsku (jednotlivé státy budou muset samozřejmě jasně indikovat, kteří plavci plavou evropský šampionát a kteří pouze pohárový závod). Do celkového pořadí Evropského poháru 2012 budou plavci započítány jen výsledky z dvou nejlepších závodů. Zároveň, aby byl v celkovém pořadí klasifikovaný, musí plavec absolvovat alespoň právě tyto dva starty. Ze samotného závodu v Piombinu tak budou dvoje separátní výsledky – jedny z ME a jedny z EP. Bodování každého závodu EP zůstává tradiční dle regulí (20, 17, 15, 14, …) a 1. až 5. celkového pořadí (muži i ženy) si odnesou 2.500€, 2.000€, 1.250€, 750€ a 500€. 

Termínovka EP vypadá následovně:
18.května Ejlat, Izreal, 10km, Rudé moře
2. června Antalya, Turecko, 5km, Středozemní moře
4. srpna Hoorn, Nizozemsko, 10km, jezero Markermeer
12. září Piombino, Itálie, 10km, Tyrhénské moře

V souvislosti s letošním redukovaným Evropským pohárem stojí za zmínku i podobné zmírnění pravidel FINA Grand Prix, kdy FINA po zrušení argentinského závodu Hernandarias – Paraná (88km) kvůli podmínkám (plavci plavali náhradní trať pouze na 5km, ale nezapočítává se jim tím do pořadí v Grand Prix) a změně termínu a místa mexického závodu (Sumidero resp. Cancún), opravila bod 11.2, který se týká celkového hodnocení a říká, že odměny za celkové pořadí GP získává prvních 8 mužů a žen a že podmínkou pro klasifikaci v celkovém pořadí je ale nikoliv „start a dokončení„, ale pouze „účast“ ve 4 jednotlivých maratonech Grand Prix. Tj. že plavec nemusí ve 4 závodech doplavat, ale stačí, aby do nich odstartoval…

Ale zpět k Evropskému poháru – je možné, že závod v Turecku se stane součástí kvalifikace na MEJ resp. MSJ, která bude dopřesněna po 30. dubnu, do kdy mají mladí reprezentanti možnost splnit limity dle scháleného reprezentačního projektu pro rok 2012, jak o tom dnes rozhodla reprezentační komise. Ta rovněž dnes schválila starty reprezentantů „A“ na světových pohárech v Ejlatu v Izraeli 1. dubna (Jana Pechanová, Silva Rybářová a Rostislav Vítek) a v Cancúnu v Mexiku 24. dubna, kde rovněž poplavou maraton Grand Prix na 15km 26. dubna (Jana Pechanová, Libor Smolka, Rostislav Vítek, Silva Rybářová a Jan Pošmourný).