Potřetí v řadě vyhrál svěťák Gianniotis, Jana 7., Rosťa 17., Silva 19.

Světový pohár v Ejlatu, v Izraeli, byl velice silně obsazen, jak se ostatně dá před druhým olympijským kvalifikačním kolem v Portugalsku čekat. Ejlat po loňském úspěšně uspořádaném evropském poháru a zářijovém mistrovství Evropy „povýšil“ a letos tak získal možnost pořádat prvně i světový pohár. Ten nakonec obeslalo dokonce 26 (!) zemí. A vládu udržel úřadující mistr světa a vítěz všech tří letošních svěťáků Spyridon Gianniotis. Největší vyzyvatel, loňský celkový vítěz světového poháru Thomas Lurz, tentokrát ve svém proslulém finiši podlehl a vybojoval tak pouze druhé místo. Třetí místo pak získal další zkušený borec – Rus Dtratčev, který třetí místo vybojoval již v Argentině a vystoupal tak na stupně vítězů letos podruhé (foto ze stránek izraelské federace isa.one.co.il – zleva Dratčev, Gianniotis a Lurz).

Rosťa doplaval v neskutečně nabitém startovním poli 17., 50 vteřin za vítězem, a jen o dohmat za dalším veteránem Jurijem Kudinovem z Kazachstánu, který se představil v listopadu u nás při Ceně Krnovska. Vypadá to, že neslaný nemastný začátek sezóny v Jižní Americe je zapomenut a Rosťa se dostává do pohody, kterou bude vrchovatě potřebovat v další olympijské kvalifikaci (výsledky mužů – 📄 SP 10km Ejlat 2012 - muži).

V závodě žen o tři hodiny později (muži startovali v 8, ženy v 11) zcela netradičně vedla celých 9 kilometrů naše Jana Pechanová, která se málokdy nechává strhnout k tažení balíku a raději vyčkává až na závěrečný finiš a kterou nakonec v posledním kole z pódiového místa vytlačily vítězná Brazilka Ana Marcela Cunha, úřadující mistryně světa na 25km, která si tak polepšila z třetího místa doma v Brazílii a vyšvihla se do průběžného vedení celkového bodování, druhá Ruska Jekatěrina Seliverstova, která se na stupně prodrala poprvé, stejně jako její krajanka Anna Guseva na třetím místě. Jana odtáhla 4 z 6 kol a místy spolupracovala s ruskou Seliverstovou při pokusu o únik, v pátem kole je ale balík plný favoritek sjel, chyběly jen Oberson a Reichert, které vylezly předčasně, ale Jana ho nadále táhla a držela si své tempo. Nakonec dohmátla sedmá, pouhé 3,5 vteřiny za vítězkou a znovu tak letos potvrdila své olympijské ambice. V balíku se úspěšně držela i Silva, jak jsme si již zvykli a víme, že to dokáže, každý možný trhák zvládla, ale rozhodila ji nesmyslná žlutá karta v okamžiku, kdy se balík trhnul. Silva doplavala 19., 53 vteřin z vítězkou, takže dále zrychluje, ale stále ji ještě malinko akcelerace chybí do brutálních závěrečných finišů (výsledky žen – 📄 SP 10km Ejlat 2012 - ženy).

Světový pohár pokračuje ještě v dubnu – 24. v mexickém Cancúnu, kde se o dva dny poplave i 15-kilometrový maraton Grand Prix a proto se dá opět čekat velice silná konkurence, kterou navíc podpoří i naši reprezentanti, když do Mexika vyrazí celý A-tým Jana Pechanová, Silva Rybářová, Jan Pošmourný, Rosťa Vítek, Libor Smolka a letos prvně se představí i Michael Mrůzek.