V PRAZE NA 5KM ŠAMPIONÁTU V BAZÉNOVÝCH PLAVKÁCH!!

I v letošním roce se dálkoplavecká sezóna rozběhne tradičně bazénovým mistrovstvím ČR na 5km, které se, stejně jako loni, koná v Praze – Podolí. Letos došlo k posunutí termínu z ledna blížeji k termínům startů na otevřené vodě, na neděli 15. dubna. Rozpis šampionátu je součástí STD DP 2012, včetně způsobu kvalifikace, a my máme dvě nové závazné informace pro všechny účastníky! Přijatí jsou všichni přihlášení plavci, tj. i ti, co poplavou mimo soutěž z důvodu nesplnění kvalifikační podmínky, to za prvé, a za druhé, oproti informaci uvedené v rozpisu, povoleny jsou plavky pouze dle pravidel pro bazénové plavání, nikoliv pro OWS. Již vloni výbor sekce rozhodl, že v bazénových vytrvalostních závodech se plave v bazénových plavkách, protože použití OWS plavek, primárně z důvodů ochranných, nemá z bazénu opodstatnění. Tento přístup se tedy bude ctít i nadále, mj. i proto, že v některých evropských státech se bazénová pětka plave v rámci regulérního bazénového mistrovství v plavání, tj. naprosto v souladu s pravidly plavání. Za tuto nepatrnou změnu rozpisu se výbor sekce omlouvá.

Vytrvalci budou bojovat o medaile v kategoriích dospělých, mladšího a staršího dorostu i v jednotlivých kategoriích žactva. Seznam přijatých a předběžné nasazení do rozplaveb je již zveřejněn (odkaz je vpravo v novinkách) a můžeme se těšit na velmi nabitý šampionát! Do závodu nastoupí oba obhájci titulů – Honza Pošmourný, který se pokusí získat čtvrtý titul v řadě a který je rovněž úřadujícím mistrem ČR na 5km venku, a Silva Rybářová, jež má i titul z roku 2009. Její největší vyzyvatelkou ovšem bude devítinásobná mistryně ČR na bazénovou pětku, držitelka českého rekordu a úřadující šampiónka na venkovních 5-ti i 10-ti kilometrech Jana Pechanová. Honzu Pošmourného vyzve mj. český rekordman na této trati Květoslav Svoboda (všichni Kometa Brno). Ale nejenom on, na seniorské, i dorostenecké medaile si brousí zuby i další borci, mj. oba loňští žákovští mistři Josef Moser (KIN) a Marie Neumannová (SOPKo), kteří se letos prvně představí mezi dorostenci, loňští překvapiví seniorští medailisté Jan Micka (USK) a Dominika Hovorková (KIN), dorostenecký rekordman Vít Ingeduld (KomBr), A-reprezentanti Libor Smolka (TJKr) a Rostislav Vítek (KomBr), všichni juniorští reprezentanti, většina z loňských 13 chlapů, co se dostali s časem pod jednu hodinu (v historii se to podařilo ještě v roce 2009, kdy jich bylo dokonce 14, ale tehdy byl závod mezinárodní LEN Trophy a hned 9 z nich byli cizinci, v roce 2010 bylo takových borců “jen” 7, ale opět s Irem Brianem a Slovákem Vachanem, v roce 2010 šlo 13 borců pod hodinu rovněž v Krnově, ale na krátkém (!) bazéně, vloni pak 12 tamtéž, včetně 3 žen).

Osvědčení pořadatelé z Bohemians Praha se tak těší na všechny plavce i na zahájení letošní sezóny (omluva veteránům z Vys. Mýta, kde se Ti zkušenější již utkali na trati 3 kilometrů)!!