Jan Micka získal titul v novém českém rekordu

Pokud se někomu zdál český rekord Květoslava Svobody 54:09 z říše snů (navíc z dob dlouhých, dnes již zakázaných, plavek), Jan Micka (USK Praha) do tohoto snu vstoupil a rekord překonal. Jeho nová hodnota stlačená dokonce pod 54 minut je 53:56,8 (!). Díky němu se Micka stal v Praze – Podolí novým českým šampiónem na 5000VZ a dokázal porazit mj. i trojnásobného mistra ČR na této trati Jana Pošmourného, který, přestože zlepšil svoje maximum o půl minuty a zaplaval třetí nejlepší čas všech dob, získal „jen“ stříbrnou medaili. Jan Micka zaplaval čas dokonce téměř o tři minuty rychlejší, než v loňském roce, potvrdil tak svoji mimořádnou formu, kterou avizoval svými časy v závodech na 1500VZ, a s Pošmourným se oproti loňsku prohodili na stupních vítězů.

Pro bronz si doplaval matador Květoslav Svoboda, který má z této tratě titul z roku 2007. Nebývale rychlý závod svými časy podtrhli starší dorostenci, když za vítězným Mickou, i stříbrný Jakub Tobiáš (všichni Kometa Brno), bronzový Roman Dmytriyev (USK) a dokonce i čtvrtý Ondřej Baumrt (Slávie Chomutov) se dostali pod hodnotu českého rekordu staršího dorostu, který z loňska držel Vít Ingeduld(Kometa Brno), ve své kategorii letos až pátý. V kategorii mladšího dorostu vyhrál českobudějovický Marek Pígl. Dalším překonaným rekordem byl rekord kategorie masters 45-49 let krnovského Michaela Mrůzka, který ve svých 45 letech doplaval na 23. místě v čase 1:07:33 hod. a poslal tak vizitku svým soupeřům před mistrovstvím světa masters v italském Riccione.

Mezi ženami nastoupila na start sledována televizními kamerami Jana Pechanová, potvrdila roli největší favoritky a s přehledem vyhrála ve čtvrtém nejlepším čase, který kdy zaplavala, a přidala desátý korálek do své sbírky bazénových pětkařských titulů. Stříbro získala další reprezentantka Silvie Rybářová (obě Kometa Brno), která rovněž ví, jak titul chutná – má ho z let 2009 a 2011. O bronz se strhla nevídaná bitva s dlouhým a mohutným finišem, který připomínal spíše stovku než pětikilometr a který pro sebe nakonec tím nejtěsnějším rozdílem získala Dominika Hovorková (KIN), když přehmátla Lenku Štěrbovou (SCPAP). Dominika získala navíc zlato v kategorii starších dorostenek. V kategorii mladších dorostenek ho vylovila Simona Šimůnková (KIN).

Zimní mistrovství ČR absolvovali rovněž žáci a jednotlivé tituly mistra České republiky získali na 5km v kategoriích čtrnáctiletých a třináctiletých David Mašek a Alena Benešová (oba KIN) resp. Petr Dostál (PKVM) a Anna-Marie Benešová (KIN), přičemž Alena i její sestra Anna-Marie a stejně tak Petr Dostál v nových českých rekordech a obzvláště ten Moniky Obručníkové (PoPro) z Plzně 1998 a Ondřeje Hampejse (KLSTe) z Plzně 2000 v kategorii třináctiletých byly opravdu hodně fousaté. V kategoriích dvanáctiletých a jedenáctiletých na trati 3km tituly získali Ladislav Hovorka (KIN) a Melanie Srncová (KomBr) resp. Vojislav Štěrba a Kateřina Avramová (oba SCPAP).

Český pohár, jehož bylo indoorové mistrovství ČR součástí, pokračuje 26. května obnovenou premiérou na Máchově jezeře. Česká reprezentace bude závodit dřív – již příští týden na závodech světového poháru v Mexiku (Pechanová, Rybářová, Pošmourný, Smolka, Vítek a Mrůzek).