Druhé kolo EP v Antalyi s účastí mladých českých plavců

Čtveřice českých reprezentantů Lenka Štěrbová, Dominika Hovorková, Ján Kútnik a Vít Ingeduld se v sobotu 2. června střetne s reprezentanty deseti států při druhém kole letošního ročníku Evropského poháru v dálkovém plavání v turecké Antalyi. Celkem 47 závodníků, z toho 22 žen a 25 mužů, stejně jako vloni využívá zázemí hotelu Crowne Plaza ideálně umístěného přímo na pobřeží Středozemního moře.
Naše zástupce uvítal ve čtvrtek pozdě večer (let z Istanbulu do Antalye měl velké zpoždění) nejen usměvavý zástupce pořadatele, ale nečekaně také nízká teplota vzduchu a průtrž mračen. Do rána se však vyjasnilo i oteplilo a tak byl padesátiminutový dopolední trénink v lehce rozvlněném moři příjemným osvěžením. Teplota průzračně čisté vody je 22 stupňů, místy i teplejší, na rozdíl od loňska naši reprezentanti nepotkali medúzy, trénink jim zato zpestřoval pohled na nesčetná hejna drobných ryb.

Startovní pole bude v sobotu výrazně početnější než před třemi týdny při prvním kole EP v Eilatu. Příležitost otestovat si na začátku sezóny formu využívá především velesilný tým Německa, který to bojů o evropské body vyslal například loňského juniorského mistra Evropy z Navie Roba Mufelse (na konci dubna vyhrál na německém juniorském šampionátu závod na 1 500 m za 15:23!). Mufelsovi bude určitě na paty šlapat týmový kolega Henrik Rijkens, minulý rok pravidelně končící mezi nejlepšími na závodech EP i na MEJ. Honza a Víťa z loňska dobře znají i Ukrajince Vlodymira Voronka, rovněž pravidelného účasníka evropských soutěží.

Mezi ženami jsou favoritkami rovněž Němky, jmenovitě úřadující juniorská evropská šampionka Svenja Zihsler a zkušená „stará známá“ ze SP Nadine Reicher. Další tři německé reprezentantky jsou mladé plavkyně (ročníky 94-96), které se připravují na MEJ v Kocaeli 13.- 15. července. Největší konkurentkou německých vytrvalkyň bude zřejmě Ruska Elizaveta Goršková, vloni třináctá na MS v Šanghaji na pět kilometrů (naše Jana Pechanová tam na pětku byla desátá). Pro Eňu a Domču bude podstatné především porovnání s děvčaty ročníků 1994 a 95, proti kterým na MEJ v Kocaeli poplavou závod na 7,5 km.

Sobotní program zahajují muži startem v 9.15 hod (8.15 hod našeho času), o patnáct minut později se na 5 km trať vydají ženy. Výsledky a průběh závodu zprostředkujeme, jak nejrychleji to bude možné.