EP Antalya: České naděje se rychle učí

Veliký posun výkonnosti a především závodnické vyzrálosti ukázaly české naděje Lenka Štěrbová, Dominika Hovorková, Ján Kútnik a Vít Ingeduld při druhém kole EP v turecké Antalyi. Totožná čtveřice se zúčastnila stejného závodu již vloni (tehdy doplněna o další české závodníky Svobodu, Štábla, Říhu, Zaplatílkovou a Solskou), teď to ale bylo o něčem úplně jiném. Loňské vystoupení předčil nejen dnešní velmi dobrý výsledek – Eňa šestá, Domča dvanáctá, Kútňa sedmý, Víťa osmý – především ale mnohem taktičtější počínání v závodním poli. Jasně se ukázalo, že účast na velkých závodech a střetávání se s kvalitní konkurencí je nejlepší cestou k dosažení skutečného mistrovství v plavání na otevřených vodách.

Oba závody, mužů i žen, proběhly podle očekávání v režii týmu Německa. Mezi muži byla převaha německých plavců zcela drtivá, když místa na stupních vítězů obsadili vítězný Christian Reichert, v sedmadvaceti letech nejzkušenější borec na startu, a jeho reprezentační kolegové Rob Mufels (loňský juniorský mistr Evropy) a Henrik Rijkens. Tato trojice se brzy oddělila od svých soupeřů a s bezpečným náskokem finišovala o medaile. Z našich tradičně lépe odstartoval Honza Kútnik, v úvodním sprintu k první obrátkové bóji byl dokonce úplně nejúspěšnější, záhy jej však převálcovala německá „mašina“. Víťa Ingeduld rozjížděl závod o něco pomaleji, ale jakmile nabral správné tempo, zařadil se k Honzovi do skupinky, která bojovala o čtvrté až desáté místo za vedoucí německou trojicí. Zjevně o pár stovek metrů kratší závod dokončil Honza Kútnik na sedmém místě v čase 45:48 min a Víťa Ingeduld jako osmý za 45:51 min, a co je v této chvíli ještě cennější, jako třetí starší junior, tedy mezi potenciálními soupeři pro MEJ.

V soutěži žen Eňa Štěrbová po startu zopakovala stejný kousek jako Honza a točila kolem první bójky na vedoucí pozici, Dominika sice v tlačenici před bójkou neudržela kontakt s nejlepšími, ale i ona ukázala, že proti loňsku, kdy ji soupeřky hned na začátku „zamkly“, se hodně poučila. Prakticky záhy po startu se vytvořily dvě velké skupiny. V té první, devítičlenná, se srovnala kompletní německá pětice, dále skvělá Ruska Goršková, šestnáctiletá Slovinka Perse, bronzová z loňského MEJ na 800 m, Kypřanka Panaydesová a také Eňa. Tahle devítka vydržela do poloviny závodu, pak Němky ve snaze oddělit Gorškovou vystupňovaly tempo a skupina se roztrhala. V posledním kole Ruska Elizaveta Goršková neuvěřitelně zrychlila a s náskokem dvaceti sekund si doplavala pro zlato. O další medaile finišovaly tři Němky se Slovinkou, v zápalu boje minuly cílový koridor, dvě německé plavkyně i Slovinka se ještě stihly vrátit, zatímco favorizovaná Svenja Zihsler podplavala šňůru s bójkami vyznačujícími koridor, což rozhodčí nemohli vyhodnotit jinak než diskvalifikací. Eňa měla krizi v zlomovém třetím kole, kdy se jí udělalo špatně z výfukových plynů doprovodných člunů, v závěru se ale opět koncentrovala a finišovala na šestém místě za 51:17 min. Dominika v úvodu závodu trochu zaváhala a neprosadila se do vedoucí devítičlenné skupinky. Prakticky celý závod se držela ve středu startovního pole a doplavala dvanáctá (53:41 min), o šest příček lépe než vloni. Mezi staršími dorostenkami Domča skončila čtvrtá, Eňa pak dokonce první!