Závod závodů – olympijská kvalifikace v Setubalu

Největším závodem jakéhokoliv sportu je bezesporu již třetím stoletím právě ten olympijský, jen jedou pouhokrát za čtyři roky. U plaveckého maratonu to od pekingského olympijského cyklu platí rovněž, jakkoliv tratě až na 4 kilometry a ve venkovní vodě (moře, řeka, jezero) byly součástí olympijského programu hned několika prvních moderních Her. Přestože se po Pekingu 2008 spekulovalo o tom, že omezit u plaveckého maratonu širokou světovou špičku na pouhých 25 olympijských míst (25 mužů a 25 žen), jak tomu bylo při znovuzařazení OWS do programu OH, je nesmírně přísné a existovala diskuse o navýšení této kvóty na 40 mužů a 40 žen, nakonec pro Londýn 2012 zůstaly počty původní.

Tím se opakuje předpekingovská situace, kdy kvalifikace je mnohem náročnějším a dlouhodobějším procesem než samotný olympijský závod a který v několika kolech prosívá nejlepší vytrvalce až k tomu limitujícímu počtu 25 vyvolených, kteří se v Londýně představí v souboji o nesmrtelnost. Kvalifikační proces pro Londýn je podobný, jako byl pro Peking. V národních kvalifikacích (např. první 2 z domácího mistrovství na 10km nebo na základě dlouhodobější výkonnosti a více výsledků na 10km jako tomu bylo u nás) tak získali právo účasti na prvním kvalifikačním kole, kterým bylo mistrovství světa na 10km, dva nejlepší borci z každého státu (což je pro mnoho států velmi bolestivý výběr sám o sobě), protože na mistrovství světa mohou startovat v jedné disciplíně za federaci pouze dva plavci. Z šampionátu v Šanghaji tak postoupilo prvních deset mužů a žen, stejně jako tomu bylo z mistrovství světa v Seville 2008, kdy první možnost kvalifikovat se na OH na 10km udělal ze Sevilly nejobsazenější závod historie (vzpomeňme na pokus Granta Hacketta a dalších). Prvních deset, ale maximálně 2 za stát. Zbylé státy, které se ještě nekvalifikovaly, pak mohou vyslat opět max. 2 plavce na druhý kvalifikační závod, ze kterého postupuje opět prvních 10, ale již maximálně jeden plavec za každý stát, a následně ještě vždy nejlepší z každého kontinentu v dalším pořadí, ale již bez států, které se před tím kvalifikovaly. Takže pěkná loterie, kdo z koho. V ní Česko před Pekingem uspělo, když se z MS v Seville kvalifikovala Jana Pechanová a z kvalifikačního závodu přímo v Pekingu umístěním na bedně Rosťa Vítek, takže jsme měli pod pěti kruhy hned dvojí zastoupení.

Již vloni si svoji třetí Olympiádu vyplavala na MS v Šanghaji opět Jana Pechanová a druhý kvalifikační závod – 2012 Olympic 10km Marathon Swimming Qualifier – se plave právě tento víkend v portugalském Setubalu. A i přesto, že díky výše popsanému klíči, se v Setubalu nepředstaví některé velmoci, které se kvalifikovaly již v Šanghaji, závod, který v Setubalu uvidíme, bude doslova závodem závodů, jaký tady ještě nikdy nebyl. To, co představila startovní listina, vyrazilo dech snad každému. Mistři světa, olympijští medailisté, matadoři, legendy, naděje i ryzí patnáctistovkaři, 62 mužů a 41 žen z 50 států, nabitější startovka (a více zemí) než na mistrovství světa, kdy někteří plavci si dovolili dát přednost jiné trati nebo si rovnou počkali až na Setubal, protože šance kvalifikovat se přímo z MS pro ně byla mizivá. A díky kontinentálním kvótám pro pořadí nad desáté místo, budou své sportovní štěstí zkoušet i federace a plavci z řady států, které plavecké maratony mocně neobsazují. Vedle mistrů světa Kudinova, Cleriho, Stojčeva a dalších je největším jménem na startu rozhodně Tunisan Ous Mellouli, olympijský vítěz na 1500VZ, který se již představil na otevřené vodě na závodech v USA a na světovém poháru v Cancúnu.

A v neděli (v sobotu plavou ženy, kde ale startovat již nemůžeme, protože dveře úspěšně zavřela Jana Pechanová) na startu nebudu chybět ani dva naši reprezentanti, kteří si vydobyli v posledních dvou dlouhých letech pozice desítkářských jedniček a dvojek – Jan Pošmourný a Rostislav Vítek. Oba jsou již spolu se svým trenérem Zdeňkem Tobiášem od středy v Setubalu, dnes dopoledne trénují v bazénu a odpoledne jdou vyzkoušet oceán, ve kterém (Setubalský záliv) v neděli poplavou. Držíme jim moc palce, byť bychom jim to přáli oběma, radovat se může pouze jeden z nich, pokud dokončí v první desítce, případně na něj v druhé desítce připadně pozice prvního Evropana. Druhou možností je, že se nebude radovat nikdo z nich a to bychom si, po dvou místech v Pekingu, přece jenom nepřáli.

Závody lze sledovat live na portugalském sportovním kanálu: www.rtp.pt, www.tv14.net/sport-tv-pt/, www.telesport24.com/tv/35/RTP_1.html

Startoví listina kvalifikačního závodu:
www.fina.org/H2O/index.php?option=com_content&view=article&id=2908&Itemid=1303

Kdo se již kvalifikoval z MS v Šanghaji 2011: 📄 MS Šanghaj - kompletní výsledky