Druhou letošní patnáctku ovládli Rybářová a Mrůzek

V sobotu a v neděli se na písníku v Mělicích konalo další kolo Českého poháru v dálkovém plavání, kterého se zúčastnilo 120 plavců z 21 oddílů ČR. Teplota vody měla krásných 20°C. Na startu byla kompletní česká špička, chyběli pouze Rosťa Vítek a Jan Pošmourný, kteří startovali v portugalském Setubalu na dodatečné kvalifikaci o OH.

V sobotu se na start poprvé u nás plaval závod „Team Event“ na 3 km – závod tříčlenných hlídek – který je již součástí např. Mistrovství Evropy. Na start se postavilo celkem 11 týmů a premiérově stavilo triumf družstvo Komety Brno „A“, které dosáhlo času 39:14,5, o 2:04 zpět zůstalo „béčko“ Komety a třetí doplavala trojice Bohemians Praha (na fotce Jiřího Kuřiny všechny tři týmy při vyhlášení). V hlavním závodě na 5 km žen, který se plaval jako XXI. ročník „O pohár Lídy Jelínkové“, zvítězila po tuhém boji domácí Lenka Štěrbová před jihlavskou Barborou Pickovou a českobudějovickou Dominikou Hovorkovou. Soutěž mužů pak měla ještě dramatičtější průběh. V čele bojovala na třech okruzích hned celá sedmička plavců, která si to o vítězství rozdala v cílové rovince. Nakonec těsně zvítězil Ján Kútnik (Kometa) před svým oddílovým kolegou Karlem Balounem (+ 0,1) a Janem Mickou z USK Praha (+ 1,7). Ten pak pokračoval dál spolu ještě s Vítem Ingeduldem a Jakubem Tobiášem (oba Kometa), kteří se utkali v dodatečné nominaci na Mistrovství světa juniorů. Další dva okruhy se všichni hlídali a rozhodoval opět až finiš. Pomyslného „černého Petra“ pak zbyl na Kubu Tobiáše… V závodě žáků na 3 km triumfovali pardubičtí plavci, když všechna prvenství zůstala doma – starší žáky vyhrál Daniel Čaban (KVSPa), žákyně Michaela Štěrbová, mladší žáky Josef Knotek a žákyně Nela Zápotocká (všichni SCPA Pardubice).

V neděli pak byl na programu závod na 15 km a na startu bylo 16 mužů a 13 žen. Od začátku se v čele držela šestice Mrůzek, Flora, Kozubek, Rybářová, Okurková a Štěrbová. Skupina se pak postupně roztrhala a v čele se vytvořila trojice Rybářová – Štěrbová – Mrůzek. S přibývajícím deštěm se i tato skupina rozpadla a k trháku nasadila česká reprezentantka Silva Rybářová (Kometa) a vytvořila si rozhodující náskok a bezpečně zvítězila. Druhá s odstupem dvě a půl minuty doplavala domácí Lenka Štěrbová a třetí vedoucí závodnice Českého poháru Magda Okurková z Komety. Silva odjíždí v polovině příštího týdne na závod světového poháru Capri – Neapol, kde ji doplní Rosťa Vítek a Libor Smolka. Soutěž mužů pak vyhrál krnovský Michael Mrůzek před svým oddílovým kolegou Michalem Florou a Matějem Kozubkem z Bohemians. Druhým závodem byla trať na 3 km, kde si pro prvenství doplaval David Molinaro z Bohemians Praha a domácí naděje Renata Nováková. V kategorii starších žáků na 5 km zvítězil Tomáš Kozubek (Bohemians), před Danem Čabanem (KVS Pardubice) a domácím Josefem Juricou. Nejmladší žactvo pak plavalo 750 m a medaile zůstaly „doma“ zásluhou Josefa Knotka a Nely Zápotocké.