Vítek, Smolka a Rybářová na 36km mezi Capri a Neapolí

Rok se sešel s rokem a nejslavnější, nejtěžší a nejdelši evropský závod Capri – Neapol na předlouhých a bolestivých 36 kilometrů se plave již tuto neděli 17.6. Na startu ani letos nebude chybět dvojnásobný vítěz z let 2009 a 2011 Rostislav Vítek, kterého právě letos doplní naši nejlepší štrekařští specialisté Silvie Rybářová a Libor Smolka. Startovka je letos obzvláště našlapaná a cestu našim na stupně vítězů se budou snažit překazit jako každý rok Italové s podporou veškerých policejních zdrojů (plavidla pobřežní stráže, policejní skůtry, navigace atd.), jako to již nesportovně předvedli v předchozích ročnících, australská celebrita Trent Grimsey, letos útočící mj. i na světový rekord na Kanálu La Manche, na kterém již má na září rezervován výhodný termín, Němec Studzinski, který již tady dokázal vyhrát, syrský olympionik Saleh, silná kolonie Jihoameričanů a k nim Brazilec, Holanďan a další, kteří mohou překvapit.

Silva poplave na takhle dlouhé štrece prvně v životě, byť již má za sebou několik pětadvacítek, na rozdíl od Libora s Rosťou, kteří se na taktou dlouhých tratích představují nesčetněkrát mnoho let, a proti Silvě poplave předevšim ruská hvězda velezkušená Anna Uvarova, asi největší favoritka na startu, loňská vítězka Argentinka Pilar Geijo, španělská matadorka Nunez, argentinská veteránka Petti, ale i Brazilka, Kanaďanka, Chorvatka, samozřejmě domácí Simonazzi atd. Nejpočetnější startovka za mnoho let, včetně několika „amatérů“ na startu (tj. plavců mimo startovku světové série Gran Prix) a dokonce několika štafet, které letos plavou a tím dále ztíží orientaci ve startovním poli mezi ostrovem Capri a Neapolí. Ze závodu budeme osvědčeně on-line informovat prostřednictvím krátkých zpráv a facebooku. Více informací, historické výsledky, statistiky včetně českých účastí, startovku, videa a dalši nalezenete na www.caprinapoli.com.

Na podstatně kratší trati jedné míli se o víkendu představí další z „A“ reprezentantů Jan Pošmourný, který se v Anglii na Great East swim utká mj. i s Thomasem Lurzem, o čemž budeme rovněž informovat.