Dvacítku v Brně vyhráli Kozubek a Štěrbová

V sobotu 16. června byl odplaván na Brněnské přehradě 38. ročník Garoma + maratonu – další díl Českého poháru v dálkovém plavání. Na start hlavního závodu na 20 kilometrů se postavilo 10 mužů a devět žen, což bylo skoro o třetinu méně, než loni. Špička závodu se držela pohromadě jen krátce. Poté se pole roztrhalo většinou na dvojice, které spolu závodily (či manifestačně proplavaly) většinu tratě. O vítězi v soutěži mužů rozhodlo až poslední 2,5 km dlouhé kolo, v němž se Matěj Kozubek utrhnul Michaelu Mrůzkovi. V ženách po prvním kole vedla Magda Okurková. V dalším ji dojela Lenka Šterbová, která po společných dvou okruzích zrychlila a mezi 10. a 15. kilometrem si zajistila bezpečný náskok. Ten Okurková dokázala rychlejší závěrem pouze nepatrně zkrátit. Štěrbová nakonec doplavala v absolutním pořadí třetí.
Největší překvapení se zrodilo v závodu na 10 km žen, kde Barbora Zapletalová z pořádající Univerzity Brno bezpečně porazila systémem start-cíl svoje soupeřky. Mezi muži v druhé polovině závodu ujel Ján Kútnik Karlu Balounovi a v další trojici Jan Štábl Stanislavu Brejchovi a Josefu Kysilkovi.
Na pěti kilometrech dominoval Jakub Tobiáš, který nadělil dvojici Jan Krajíček a Jakub Radina neuvěřitelných téměř osm minut. Vítězka pětky žen Petra Šťastná bezpečně zvítězila před další dvojicí, v níž Kateřina Vágnerová těsně porazila Emu Lánovou.
Závody provázelo slunečné počasí a čistá voda. Kapitola sama pro sebe jsou kapitáni výletních parníků, kteří by nejraději byli na hladině sami. Potíže s nimi mají všichni pořadatelé akcí na Brněnské přehradě a k výsledku nevedou žádná jednání. V případě Garoma + maratonu nepomohlo ani to, že pořadatelé přidali jeden člun záchranářů, kteří se věnovali výhradně koliznímu místu přístaviště U kotvy.
Vítězové: 20 km muži: 1. Matěj Kozubek (Bohemians) 4:05:23, 20 km ženy: 1. Lenka Štěrbová (Pardubice) 4:15:00, 10 km muži: 1. Ján Kútnik (Kometa Brno) 1:52:17, 10 km ženy: 1. Barbora Zapletalová (Univerzita Brno) 2:24:43, (Pardubice) 2:32:52. 5 km muži: 1. Jakub Tobiáš 56:07, 5 km ženy: 1. Petra Šťastná (oba Kometa) 1:06:00. 1 km muži: 1. Karel Baloun 13:52, 1 km ženy: Iveta Nováková (Pardubice) 17:15.