Rosťa Vítek popáté zvítězil v Memoriálu Miroslava Kroufka

V sobotu se na Sečské přehradě uskutečnilo další kolo Českého poháru v dálkovém plavání. Na již 38.ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka se sjelo přes 200 vyznavačů tohoto sportu z 28 oddílů Čech a Slovenska. Tento závod byl i prvním kolem letošního Tour de OWS, který pokračuje ve čtvrtek dalším závodem v Plzni.

Jako první se na start postavilo mladší žactvo v závodě na 1000 m. Radost zůstala doma a pro prvenství si v kategorii žactva doplaval Jan Čejka a v kategorii žaček Adéla Vavřinová (oba SCPAP). Hned po nich odstartovalo 110 plavců k závodu na 3 km. V soutěži mužů (39 startujících) si pro prvenství doplaval Jan Kútnik z Komety Brno před svým oddílovým kolegou Lukášem Gráblem a krnovským Danielem Florou. V kategorii žen (26) zvítězila Anna Tlamková z Minervy Boskovice, druhá doplavala Anna Dragolovová a třetí skončila Ema Lámová (obě Kometa). V kategorii mladších žáků vyhrál Vojislav Štěrba (SCPAP), mladší žákyně vyhrála Alena Rumlová (RPl), starší žáky vyhrál Tomáš Kozubek (Boh) a starší žačky Michaela Štěrbová (SCPAP).

V hlavním závodě na 10 km bylo na startu 42 mužů a 31 žen. Od startu se drželi vepředu všichni favorité, ale postupem času se pole začalo trhat a dopředu vyrazil překvapivě Karel Baloun (Kometa), který si vypracoval až 80 m náskok. V posledním kole mu však začali docházet síly a zezadu začal útočit čtyřnásobný vítěz Rosťa Vítek (na fotce Jiřího Kuřiny při dohmatu v cíli), který svého oddílového kolegu 200 m před cílem dojel a doplaval si tak pro páté vítězství v čase 1:53:49,9. Triumf plavců Komety dovršil třetím místem Vít Ingeduld a čtvrtým Jan Pošmourný. I v soutěži žen si pro prvenství doplavala brněnská Silvie Rybářová za 2:01:41,4, která za sebou nechala jednu minutu domácí Lenku Štěrbovou a třetí s odstupem pěti minut doplavala Magda Okurková, vedoucí žena Českého poháru.