Jana Pechanová znovu vítězně v Great Swim

Jana Pechanová, jediná dálková olympionička pro Londýn 2012, sice původně v populární a prestižní sérii na jednu míli British Gas Great Swim nedlouho před samotnou Olympiádou startovat nezamýšlela, ale nakonec se to narychlo upeklo, i proto, aby vyzkoušela stále bolavý kotník v pořádně závodním tempu. A vyplatilo se. Jana vyhrála již minulý týden na v Great North Swim na jezeře Windermere, kde se sice původně přihlásilo rekordních 10 tisíc (!!!) plavců, ale kvůli počasí byly zrušeny páteční a sobotní rozplavby a tak se závodilo pouze v neděli, kdy přesto odstartovalo „aslespoň“ 5 tisíc plavců, a nyní dokázala návdavkem zvítězit znovu při Great Manchester Swim.

V netypickém prostředí v kanálech a docích, nikoliv na okruhu ale na trati zhruba kopírující písmeno „M“ a hlavně před tisíci diváky, kteří obklopili místo závodu a vytvářeli luxusní kulisu, na kterou naši plavci nejsou bohužel zvyklí, si Jana se všemi soupeřkami, především však s pěticí Isabelee Haerle a Nadine Reichert (obě Německo), které se nakonec probojovaly na stupně vítězů, ale na Janu nestačily, řeckou stříbrnou juniorskou medailistkou Kalliopi Araouzou a Holanďankou Maaike Waaijer, v těsném závěrečném finiši poradila. Právě řecká plavkyně odtáhla většinu závodu, ale Jana si po celou dobu závodu hlídala dobré místo do poslední zatáčky a na tom v závěru vydělala. K finiši sama Jana řekla webu plavani.info: „Byla jsem s nimi i ve finiši v kontaktu, ale snažila jsem se zabojovat a soustředila jsem se čistě sama na sebe a dohmat mi bezvadně vyšel. Na samotné potvrzení výsledku jsme ale museli dlouho čekat. Půl hodiny po nás startovali chlapi a teprve asi 5 minut potom, co doplavali oni, mi rozhodčí potvrdili, že jsem vyhrála. O to větší radost jsem měla.“ Aby ne, první čtyři holky doplavaly a dohmátly tak těsně, že rozhodčím trvalo přes půl hodiny, než určily podle záznamů kamer pořadí na prvním až čtvrtém místě (!).

Jana (na snímku ze stupňů vítězů z greatswim.org) poprvé ze všech svých startů v sérii British Gas Great Swim šla do závodu jako vítězka posledního závodu ve žluté čepičce nasazené jedničky (rovněž se startovním číslem jedna), která byla doposud vyhrazena pouze domácím hvězdám a olympijským medajlistkám Cassie Patten a později Kery-Ann Payne. V elitní rozplavbě má každý z plavců pro snadnější identifikaci pro diváky i televizi jinou barvu čepičky a Jana roli „orazítkované“ favoritky unesla i přes rychlý start, když namísto informace 2 minut do startu, padl startovní výstřel, který Janu na startovním mole, kam vstoupila a byla představována do televize jako poslední, trošku oproti ostatním znevýhodnil, obzvláště když neměla nasazené brejličky.

Oproti míli v jezeře Windermere, kde si v posledních dvou stech metrech vytvořil 3 metrový náskok, vyhrála Jana nyní v Manchesteru na dohmaty, což obojí je dobrá zpráva o její formě před olympijským závodem v Londýně, ke kterému Jana svojím dvojím vítězstvím poslala nejlepší vizitku jakou mohla. Janu uvidíme před Olympiádou i doma, když se již ve čtvrtek představí v Plzni na Boleváku při domácím šampionátu, na kterém bude obhajovat svůj titul právě na olympijské trati 10km.

Závod mužů vyhrál Jihoafričan Chad Ho před francouzským mistrem Evropy na 800VZ a 1500VZ Sebastienem Rouaultem, kterému tak oplatil porážku z předchozího závodu Great North Swim, a Němcem Christianem Reichertem. V Manchesteru se představila rovněž další česká reprezentantka Bára Picková, která doplavala devátá stejně jako o týden dříve na Windermere (tam vybojoval čtvrté místo ještě Jan Pošmourný).