Šampióny na olympijské trati pro rok 2012 jsou Jana Pechanová a Jan Pošmourný

Za vynikající a nadšené organizace plzeňských pořadatelů, v přátelském prostředí bolevácké mariny, za tropických teplot zakončených osvěžujícím deštěm doprovázeným bouřkou, která naštěstí nezasáhla do průběhu závodu, ale pouze pozdržela vyhlašování vítězů, v neuvěřitelně čisté a teplé vodě (24°C, viditelnost 5 metrů, která umožňovala vidět komplet floru a faunu včetně třičtvrtěmetrových kaprů)  Boleveckého rybníku se bojovalo v nejsilněji a nejpočetněji obsazeném desetikilometrovém závodě v české historii o mistrovské tituly na olympijské trati. Titul obhájila olympionička Jana Pechanová před dalšími českými reprezentantkami Silvou Rybářovou (obě Kometa Brno) a Bárou Pickovou (JPK). Premiérový titul na 10km vybojoval Jan Pošmourný, který ho převzal z rukou vyzívajícího obhájce Rostislava Vítka, na kterého letos „zbylo až stříbro“ a kterému Pošmourný vrátil porážku z Kroufkova memoriálu minulý víkend na Seči, a bronzovým Karlem Balounem (všichni Kometa Brno).

Mistrovský titul v kategorii staršího dorostu získali Vít Ingeduld (KomBr) a Lenka Štěrbová (SCPAP) a v kategorii dorostu mladšího Matěj Kozubek (Bohemians) a Michaela Ulipová (Radbůza Plzeň). Lenka Štěrbová a Matěj Kozubek přitom dokázali stejně jako Jana Pechanová v absolutním pořadí titul ve své kategorii obhájit. O zlaté mistrovské medajle se bojovalo rovněž v kategoriích masters a za zmínku rozhodně stojí zlato mistra ČR právě z na 10km z roku 1989 Richarda Kamase v kategorii Masters D.

Co řekli noví (staronoví) mistři k samotnému závodu a ke svým dalším plánům pro letošní sezonu? „Snažili jsme se s Rosťou Vítkem hlídat závod, spíše ze zadu, nechat mladý, ať se vypráskají, takže výsledkem bylo, že závod byl pomalejší, vždyť holky jely první kola rychleji než my. Ale pak, v sedmém kole jsem se dostal dopředu a začal do toho skutečně bušit a snažil se před sebe již nikoho nepustit, což se mi podařilo a bez větších potíží jsem si pozici udržel. Jsem spokojený, je to můj první titul na desítku a doufám, že letos není v dálkovém poslední, budu o další bojovat i na Lipně na pětku a na dvacítku,“ řekl po závodě Honza Pošmourný.

Naše jediná maratónská olympionička Jana Pechanová byla sice spokojená se zlatem, ale ze samotného závodu spíše rozpačitá: „Jak se mi plavalo? Ani nevím, plavala jsem od počátku, trošku jsem se bála pomalejšího monotónního záběru, aby mě to nevyvedlo z míry. Voda byla na mě moc teplá, ani jednou jsem neobčerstvovala, něco mi v tom závodě prostě do pohody nehrálo. Čekala jsem, že holky budou spolupracovat, ale vždy, když se dostaly do čela, trošku mě to zabrzdilo a měla jsem pocit, že jsme zpomalily, ale já jsem nechtěla závod tahat od začátku do konce. V posledním kole jsem to nakopla, trošku ujela a pak si to již pohlídala až do cíle. Je to můj teprve druhý titul z desítky, protože jsem ji dříve doma nejezdila. Příští týden mě čeká domácí bazénový mistrák, kde poplavu 400, 800 a 1500VZ a pak již budu ladit na start na Olympiádě.“

Mistrák na Boleváku byl rovněž druhou etapou vloženého TdOWS, který pokračoval pětikilometrem hned následný den nedaleko v Ejpovicích a opět hned následný den další desítkou na Slapech a vyvrcholí poslední etapou v neděli 15. července v Podolí ve Vltavě závodem, který bude doplňovat již zmíněný bazénový mistrák a po kterém bude vyhlášeno pořadí TdOWS obsahující pět maratonů během pouhých tří víkendů.