Mladí vytrvalci odletěli na MEJ do Turecka

Zatímco čeští vytrvalci sbírají síly po prvních čtyřech etapách vyčerpávající TdOWS před jejím vyvrcholením ve Vltavě v Praze, naši juniorští reprezentanti se museli oklepat přece jenom rychleji. Již ve středu 11. července totiž odletěli ti, kteří splnili limit a v nominačním závodě si vybojovali účast na Mistrovství Evropy juniorů, Lenka Štěrbová, Dominika Hovorková, Vít Ingeduld a Jakub Tobiáš (všichni čtyři na snímku přímo z dějiště MEJ spolu s lékařem výpravy a plavajícím trenérem MUDr. Jakubem Fichtlem), do tureckého Kocaeli, kde se v asijské části Marmarského moře letošní juniorský evropský šampionát uskuteční.

Prvně v historii došlo k rozdělení juniorů do dvou kategorií – mladší (youth) 15-16-letých, kteří poplavou v sobotu 14.7. standardní trať 5km, a starší (junior) 17-18-letých, kteří premiérově poplavou v pátek 13.7. trať 7,5km. Součástí šampionátu je rovněž stále populárnější Team Event na 3km, který je na programu v neděli 15.7. a do kterého nastoupí ta z venkovní vody nejzkušenější trojice Ingeduld, Tobiáš a Štěrbová. Víťa s Eňou navíc znají i místo závodu, protože v místě již závodili vloni v rámci evropského poháru.

Obrovská konkurence, která se tradičně na MEJ schází, je letos podtržená účastí obhájců titulu mistra Evropy (u juniorů zpravidla vyjímečnou) Němců Svenji Zihsler a Roba Muffelse. Oba ovšem letos poplavou již 7,5km narozdíl od pětky, ze které titul mají. Oba navíc mohou obhajovat titul i ze závodu hlídek (Team Event), který vloni spolu s Hendrikem Rijkensem ve španělské Navii rovněž získali. Poprvé v historii juniorských šampionátů tak vloni šly všechny zlaté medajle do jediné země a Němci budou určitě usilovat, aby svůj primát prodloužili. A mají pořádně nabito – Rob Muffels na nedávném ME juniorů v bazénu v Antverpách vyhrál zlato na 800VZ a stříbro na 1500VZ. V německém týmu je rovněž Lena‐Sophie Bermel, stříbrná na 1500VZ z Antverp, která je z plavecké medailové rodiny, protože její otec Peter Bermel má zlato z 200PZ a 400PZ z juniorského šampionátu 1983 a bronz z 200PZ z ME v Sofii 1985.

Z antverpských medailistů nebude v Turecku chybět ani Španěl Antonio Arroyo (stříbro na 800VZ a bronz na 1500VZ), který má z loňské Navie bronz z Team Eventu (Španělé nasadí i další členku loňské bronzové hlídky Luisu Mar Morales) nebo Maďarka Sibalin Flora (bronz na 800VZ). Silný tým se dá tradičně očekávat od nejúspěšnějších velmocí Ruska, se 13 medailemi z juniorských evropských šampionátů druhé nejúspěšnější země, a vůbec nejúspěšnější Itálie (17 medailí, 2-7-8). Dalším zajímavým jménem disponují Britové, jež bude reprezentovat mj. Joseph Faulkner, jehož sestra Eleanor získala juniorský titul na 5km v Poreči (Chorvatsko) v roce 2009.

Držíme našim palce a o Mistrovství Evropy bude přímo z místa informovat náš zpravodaj a vedoucí výpravy Michal Štěrba.