Marmarské moře uvítalo 116 účastníků MEJ v DP

Rekordních 116 závodníků z 21 zemí se prezentovalo na Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání v tureckém Kocaeli. K pátečnímu závodu starších juniorů na 7,5 km (ročníky 94 a 95) nastoupí 26 dívek a 33 chlapců, včetně našich Lenky Štěrbové, Dominiky Hovorkové, Víta Ingedulda a Jakuba Tobiáše, na sobotní pětku se přihlásilo 28 mladších juniorek a 30 mladších juniorů (ročníky 96 a 97). Nedělní soutěž týmů absolvuje 12 reprezentací, Česká republika odstartuje jako devátá – o minutu za obhájci titulu z Německa a o stejný časový úsek před mimořádně silným družstvem Španělska.

Čtvrtek byl pro většinu účastníků MEJ vyloženě relaxačním dnem po vyčerpávajícím cestování. Rekonstrukce mostu přes Bospor paralyzovala dopravu v Istanbulu a byla příčinou obrovského zpoždění, s kterým přijíždějící národní týmy, včetně české výpravy, dorazily do hotelu Emexotel v Kocaeli.  Zatímco let Praha – Istanbul trval jen něco přes dvě hodiny, následná cesta z evropského istanbulského mezinárodního letiště do pouhých 130 km vzdáleného Kocaeli, ležícího však již na asijské pevnině, zabrala vice než šest hodin!

Naši tak ve čtvrtek absolvovali jen dopolední zhruba 45 minutový trénink na trati závodu a odpolední lehké vyplavání v hotelovém bazénu. Teplota Marmarského moře dosahovala až nepříjemně vysokých 26 stupňů a hladina byla rovná jako zrcadlo. Ani předpověď počasí na pátek nepočítá s větrem a tak zřejmě nebudou vlny, na které naše čtveřice trochu spoléhala jako na výhodu při střetnutí s vyloženě bazénovými specialisty.

Start závodu je s ohledem na vysoké denní teploty stanoven už na 9.15 hod (hoši) a 9.30 hod (dívky) tureckého času – u nás bude ještě o hodinu méně. Vzhledem ke všem dalším časově náročným procedurám (cesta autobusem na místo startu, čas na rozplavání, kontrolu závodníků atd.) si budou plavci i trenéři muset hodně přivstat, protože snídaně je už v 5 ráno (4 hod českého času…).