Premiérový závod juniorů na 7,5km pro české barvy bez vavřínů ale se ctí

Sice žádný mimořádný úspěch, na druhé straně rozhodně solidní výkon na hranici svých možností předvedli v pátečním závodě na 7,5 km čeští reprezentanti na Mistrovství Evropy juniorů v Turecku.
Vít Ingeduld a Jakub Tobiáš si z teplých vod Marmarského moře přivážejí shodně 15. příčku za čas 1:28:55 hod. Oba po celý závod bojovali zhruba v polovině startovního pole, dostali nepočetně ran, soupeřům však nezůstali nic dlužni a hodně ran také rozdali. V posledním ze šesti okruhů pak ze sebe dostali poslední zbytky sil a předvedli nádherný dlouhý finiš do cíle v kocaelském přístavu. Pro zkušenějšího Víťu je konečné umístění vylepšením o 10 míst proti 25. příčce na loňském MEJ v Navii, od medúz pořádně spálený benjamínek výpravy Kuba (ročník 95) bude jako jediný z našich moci těžce získané zkušenosti využít i na příštím MEJ.

Lenka Štěrbová zkušeně zvládla tradiční strkanici po startovním signálu a do poloviny závodu se držela ve vedoucí dvanáctičlenné skupině s favorizovanými španělskými, ruskými, německými a italskými plavkyněmi. Po třetím kole však chybovala při občerstvení, vypadla z vedoucí skupiny a závod dokončila na 16. místě. Oproti 19. pozici v Navii sice mírné zlepšení, Eňa ale myslela výš a dlouho sahala po umístění v první desítce. Na otevřených vodách podstatně méně ostřílená Dominika Hovorková opět ztratila hned na startu, když se neprosadila proti mohutnějším a razantnějším soupeřkám. Po prvním kole byla v takřka beznadějné pozici, pak se ale vyrovnaným tempem postupně probojovávala dopředu. V cílovém koridoru se zase nechala zavřít na ostří nože finišující Izraelkou a Švédkou, v boji o 20. příčku nakonec však přeci jen dohmátla dříve než dotírající řecká reprezentantka.

Závod juniorů i juniorek se stejně jako vloni dlouho odehrával ve španělské režii, nakonec však slavily úspěch reprezentace Německa a Ruska. Mezi juniory se z vedoucí jedenáctičlenné skupiny po druhém kole odpoutal obhájce titulu Rob Muffels z Německa, získal náskok několika desítek metrů a pohodlně si doplaval pro již druhé juniorské zlato. V dramatickém finiši skupiny pronásledovatelů vybojoval stříbro svalnatý Francouz s africkými kořeny Allan H. Beaufond před německými reprezentanty Danielem Trosinem a Jonasem Stieglichem. V závodě juniorek diktovala tempo ostřílená Španělka Luisa Morales, za kterou na svou příležitost čekaly ruské a německé plavkyně. V závěru osvědčila skvělé zrychlení vysoká Ruska Anastasia Krapivina, za kterou si pro bronz dohmátla Němka Finnia Wunram, mladší sestra známější Aniky. Bronz putoval opět do Ruska zásluhou Angeliny Borodiny, zatímco na téměř celý závod vedoucí Španělku Morales zbyla až pátá příčka. Obhájkyně mistrovského titulu z Navie Svenja Zihsler dohmátla jako šestá.

Výsledky-junioři: 1. Rob Muffels (GER) 1:25:21, 2. Allan Beaufond (FRA) 1:26:07, 3. Daniel Trosin (GER) 1:26:09, 15. Vít Ingeduld a Jakub Tobiáš (CZE) 1:28:55
Výsledky-juniorky: 1. Anastasia Krapivina (RUS) 1:31:44, 2. Finnia Wunram (GER) 1:31:48, 3. Angelina Borodina (RUS) 1:31:48, 16. Lenka Štěrbová 1:35:26, 20. Dominika Hovorková (obě CZE) 1:39:44