MEJ Kocaeli: Naši pilovali taktiku na nedělní týmovou soutěž

Sobotní program na MEJ v Kocaeli pokračoval závodem mladších juniorů (ročníky 96 a 97). Česká republika neměla v této kategorii zastoupení a tak byl dopolední trénink v moři věnován nácviku týmové soutěže, které se plave v neděli. Soutěž tříčlenných smíšených (dva muži a jedna žena, případně naopak) národních týmů na tři kilometry se plave formou časovky a bude posledním závodem letošního MEJ. Všeobecně se očekává, že jen těžko někdo porazí obhájce titulu z Německa, k dalším kandidátům na medaile patří především Španělé, Italové, Francouzi a Rusové, silní jsou i Britové, překvapit mohou Maďaři. Naši se budou snažit obhájit loňskou osmou příčku, v cestě jim stejně jako vloni bude především stát stále se lepšící tým Izraele. Start závodu bude v 9.30 hod tureckého času (8.30 hod českého času) a český tým nastoupí ve složení Lenka Štěrbová, Vít Ingeduld a Jakub Tobiáš.

Lékař a plavající trenér naší výpravy MUDr. Jakub Fichtl, do nedávna sám špičkový dálkový plavec, absolvoval v sobotu s našimi reprezentanty celý dopolední trénink v rozvlněném moři. Na základě jeho rad byla stanovena taktika pro nedělní závod, která počítá s dvojím základním „rozestavěním“ naší trojice na závodním okruhu majícím tvar obdélníku. První polovina okruhu směrem od startu se zřejmě poplave po větru a na ní budou čeští reprezentanti v tak zvané „italském seskupení “. Oba kluci budou na stranách a mírně vepředu, Eňa poplave uprostřed asi na úrovni jejich pasu. Po obrátce, kdy vítr bude pravděpodobně foukat zepředu a vlny půjdou proti a zleva, se Víťa jako vyhlášený tempař posune na vedoucí pozici, Eňa pojede v nohách těsně za ním a mohutný Kuba bude plavat vlevo na úrovni s Eňou, aby ji co nejvíce chránil před bočními vlnami.

Zatímco sobotní závod mladších juniorek měl očekávaný průběh, když celých pět kilometrů odtáhla na vedoucí pozici Italka Giulia Gobbrielleschi, aby byla v posledních metrech předstižena na třetí až páté pozici se takticky držící Němkou Lenou Sophii Bermel, závod mladších juniorů se nečekaným rozuzlením zapíše do dějin dálkového plavání. Vedoucí asi čtrnáctičlenná skupina na čele s Rusy, Němci a především skvělým Britem Lynchem v nájezdu do posledního kola při plavání proti ostře svítícímu slunci, vlnám a také tísněna až necitlivě blízko jedoucími loděmi rozhodčích, úplně ztratila orientaci a vydala se ke špatné bóji. Hvizdy na poslední chvíli reagujících rozhodčích sice skupinu přeci jen zastavily a plavci se se opět zorientovali, nicméně v té chvíli již tři závodníci, kteří před tím ztráceli na vedoucí skupinu desítky sekund, měli naopak již snad stometrový náskok. Bradley Lynch však předvedl na posledním kilometrů neuvěřitelnou stíhací jízdu, stáhl propastnou ztrátu na dva plavce a dohmátl druhý za Francouzem Marcem-Antonie Olivierem, kterému tak skoro zázrakem spadlo nečekané zlatu do klína.