Studená Vltava prověřila odolnost rekordního počtu plavců

Vltava v neděli ukázala plavcům, proč se venkovní voda těžko svazuje striktními pravidly, když je ve hře takových proměnných, navíc barevných a pestrých. Ještě týden před závody měla teplotu 21°C, ale vltavská kaskáda začala vypouštět studenou spodní vodu a tak teplota klesla dvě hodiny před startem již jen na 16°C, ale teplotní propad dál pokračoval až ke 14°C, do nichž se nakonec plavci odstartovali.

Protože to je již na hraně pravidel, organizátoři spolu s jury museli improvizovat, ale protože trať byla vytyčena naprosto bezpečně podél břehu, k dispozici byly záchranné čluny i člun městské policie, počasí a povětrnostní podmínky stejně jako zázemí závodu byly dobré, usnesla se, i s ohledem na poslední možnost nejmladších plavců kvalifikovat se na MČR, stejně jako na poslední etapu vložené série TdOWS, že závodit umožní všem.

Ani ledová voda a zkrácené tratě – u žáků na 250 metrů, u trojky na jeden kilometr a u pětky došlo k nejmenšímu zkrácení z 3 kol na 2, tj. pouze o 1/3 délky původní tratě – nepokazily rekordní účast téměř 150 borců, kteří se nenechali odradit a užili si možnost zaplavat si ve Vltavě v centru Prahy na dohled od Vyšehradu.

Poklonu a uznání si zaslouží ti nejmladší, kterých se do poslední etapy TdOWS vydalo ve 14-stupňové vodě dokonce 27, byť pouze na trati 250 metrů, která ovšem i tak byla pro většinu z nich obrovským zážitkem a pravou prověřkou odolnosti a vůle, stejně jako pro všechny jejich fanoušky a obdivovatele na břehu. Mezi mladšími žáky vyhráli Alena Rumlová (RPl) a Vojislav Štěrba (SCPAP) a mezi těmi staršími Denisa Försterová (SOPKo) a Petr Dostál (PKVM) a za zmínku stojí, že všichni odstartovali (to pro muže a ženy naplatilo) a všichni doplavali (ani to pro seniorní kategorie neplatilo). Klobouk dolů! Výbor sekce již v rámci své pravomoci odhlasoval, že závod uzná jako kvalifikaci pro MČR na Hlučíně a rovněž že přidělí žákům body, dle dikce STD pro zkrácené tratě (tj. 1/4 z bodů pro 1km).

V závodě na 1km, do kterého i v těchto podmínkách nastoupilo dokonce 55 plavců, byli nejrychlejší Petra Havelková (LoTr) a Jan Štábl (KomBr).

A v nejdelším závodě původně na 5km, který rozhodoval nejenom o Vltavském poháru ale i o vítězi TdOWS, startovalo nakonec 69 plavců! Závist na startu, kde se všichni snažili popadnout dech vyražený studenou vodou, vyvolávaly čepičky otužileckých klubů, které napovídaly jakoustakous zkušenost se studenější vodou. Ale kdo ji neměl, ten ji stejně v průběhu závodu získal. Ten byl ještě ke všemu doprovozen deštěm, který po závodě nejen prodloužil rozmrzací dobu jednotlivých plavců, ale naboural i vyhlašování vítězů. A těmi se nakonec v boji v posledním úseku stali domácí Matěj Kozubek (Bohemians), který prokázal větší odolnost a přespurtoval reprezentanta Jana Pošmourného (Kometa Brno) i dosud vedoucího muže Českého poháru Michaela Mrůzka (TJKr), jehož díky svému vítězství ve vedení Poháru vystřídal, a na druhé straně celkem pohodlně reprezentantka Silva Rybářová, před Adélou Solskou a Magdou Okurkovou (všichni Kometa Brno).

Po závodě byli vyhlášeni i nejlepší celé minisérie Tour de OWS 2012, kteří během dvou týdnů absolvovali pět maratonů (resp. 4 maratony a 1 otužileckou soutěž) a těmi byli Jan Pošmrouný před Matějem Kozubkem a Michaelem Mrůzkem a první ženou Silvií Rybářovou na celkovém čtvrtém místě v kategorii dospělých (vyhlášení celkového pořadí na snímku Jiřího Kuřiny) a Petr Dostál před Tomášem Ludvíkem (LoBe) a Tomášem Kozubkem (Bohemians) v kategorii starších žáků, Anežka Hrušková (Kometa) v kategorii starších žaček, a Martin Fiala (SlPl) před Melánií Srncovou a Alžbětou Hruškovou (obě Kometa Brno) v kategorii mladšího žactva.

Český pohár pokračuje dvoudenními závody v Hlučíně, kde se rovněž plave letošní mistrovství ČR žákovských kategorií a další víkend rovněž dvoudenními závody v Dolních Vltavicích na Lipenské přehradě.