Bouřky nad Lipnem 2x předčasně ukončily závod

Lipensko-krumlovští vodní záchranáři se tradičně skvěle ujali organizace dalšího dvojzávodu Českého poháru  – Poháru starosty Černé v Pošumaví. Lipenská přehrada předvedla v sobotu i v nedělí vlnobití, za které by se nemuselo stydět ani Středozemní moře na Baleárech. Sobotní vedro, které Baleáry připomínalo rovněž, vystřídalo ochlazení a bouřky, kvůli kterým musel být závod na 5km zhruba po hodině a třičtvrtě ukončen a ještě 18 plavců tak kvůli nebezpečí blesků a zhoršené viditelnosti muselo vodu předčasně opustit. Vyhrál Honza Kútnik, který se ve finiši vytáhl na veterána Rostislava Vítka. Třetí doplaval Vít Ingeduld. Mezi ženami pak Silvie Rybářová (všichni Kometa Brno) porazila Veroniku Milerskou (Univerzita Brno) a Renátu Fialovou (Slávia Plzeň).

V neděli bylo podstatně chladněji a na dvojnásobné trati, která byla kvůli hrozící bouřce také předčasně zhruba po 4 hodinách ukončena, již bez překvapení kralovali repre-áčkaři Silva Rybářová a Rosťa Vítek, kteří, stejně jako všichni další na stupních vítězů, přebírali pohár přímo od starostky Černé v Pošumaví Ireny Pekárkové. Druhá místa na desítce vybojovali Michael Mrůzek (TJ Krnov) a Pavla Kubátová (SOP Kolín) a třetí Matěj Kozubek (Bohemians) a stejně jako v sobotu Renáta Fialová. Pětikilometrový závod starších žáků opanovali Tomáš Kozubek (Bohemians) před Josefem Juricou a Michaela Štěrbová (oba SCPA Pardubice) před Alenou Benešovou (KIN České Budějovice). Závod mladších žáků na 3 kilometry vyhráli Martin Fiala (Slávie Plzeň) a Alena Rumlová (Radbůza Plzeň). Na snímcích od Jirky Kuřiny dorostenecké stupně vítězů z desítky – Matěj Kozubek (Bohemians), před Martinem Procházkou (Slávia Plzeň) a Michaelem Bláhou (Lokomotiva Beroun) a Pavla Kubátová (SOP Kolín) před Renátou Fialovou a Bárou Štolkovou (obě Slávia Plzeň) a celkoví vítězové Silva Rybářová a Rosťa Vítek.

Český pohár pokračuje v sobotu v Jablonci n/N. V sobotu se rovněž představí čeští reprezentanti Bára Picková, Magda Okurková, Honza Kútnik a Matěj Kozubek na Evropském poháru v holandském Hoornu a v neděli budou Silva Rybářová, Eňa Štěrbová, Michael Mrůzek a Michal Flora startovat v maratonu Grand Prix v srbském Šabacu. O všech závodech budeme informovat.