Jana Pechanová dnes odlétla do Londýna, doprovodil ji Šebrle

V 11:25 z kbelského letiště dnes do dějiště Olympijských her odlétla i jediná úspěšná česká kvalifikantka do plaveckého maratonu na 10 kilometrů Jana Pechanová. Na letišti se sešla např. s Romanem Šebrlem a dalšími atlety, kteří vystřídají plavce v pozici největšího sportu, jenž pokryje druhou polovinu Her, zatímco plavání dominuje tradičně jejich první části, triatlonisty Čelůstkou a Švarcem, kteří oba mají zkušenosti se závody v dálkovém plavání a poplavou ve stejném jezeře jako Jana, bikrosaři a dalšími sportovci, kteří letí armádním speciálem a v Londýně budou přistávat kolem dvanácté hodiny místního času.

Jana finišovala svoji přípravu v Praze v Podolí, kde jejími sparingy byli mladí reprezentanti Honza Kútnik, Vít Ingeduld a Bára Picková, a dle jejích vlastních slov to vypadá dobře, ale je po závěrečném soustředění celá rozbolavělá. Z toho ji pomůže přímo v Londýně se dostat osvědčená fyzioterapeutka Dáša Mášová, která Janu do Londýna doprovází a která byla s naší reprezentací např. na ME na Balatonu. Její osobní trenér Josef Nalezený jako oficiální člen olympijské výpravy dorazí do Londýna v pondělí 6.8.

Na Anglii se Jana těší, vždyť díky sérii Great Swim (z poslední vítězné míle i foto) nebo loňskému Olympic Test Eventu přímo v dějišti her závodí v posledních dvou letech pomalu více v Británii než doma v Česku. Po horku, které panovalo doma v Čechách v posledních dnech, se těší i na ochlazení v mokrém a studeném Londýně, jak ho Jana sama vnímá a kde slunce za poslední týden vysvitlo jen dvakrát a teplota se málokdy přehoupne přes 15°C. Navíc, všichni věříme, že chladnější počasí a studenější voda bude Janě mezi světovou špičkou v Londýně hrát do karet. Jana si Serpentinové jezero v Hydeparku v samotném centru Londýna vyzkoušela již při loňském testovacím závodě, který byl pro prvních deset z mistrovství světa v Šanghaji, kde si Jana svoji olympijskou účast vybojovala. Jezero se jí moc líbí, i tím, že je malé, bude tam obrovské množství diváků, protože plavání je v Anglii nesmírně populární, a tak se při maratonu stále bude něco dít.

Pro Janu je to již její třetí olympijské vystoupení a co se jí vybaví, když se řekne Atény, Peking a Londýn? „Atény – to byla nervozita z velké soutěže, tam na mě dolehla velikost Olympijských her, Peking – vybaví se mi teplý kanál, Londýn – zatím si uvědomuji jen to, že jsem nebyla na slavnostním zahájení, jinak to neřeším. Jedu na Olympiádu, musím se přizpůsobit. Vím ale, že v Londýně se moc dobře nakupuje :-)“.

Janu čeká jejích olympijských deset kilometrů ve čtvrtek 9. srpna ve 13 hodin. Všem fanouškům dálkového plavání přímo z letiště vzkazuje, ať jí i ostatním českým sportovcům drží palce. S Janou budeme ve spojení, takže se můžete těšit na další informace.