Oussama Mellouli získal v Londýně vedle bronzu na 1500VZ i zlato na 10km

Usáma Mellúlí (obr. Gulfnews.com) dokázal vyhrát olympijský maraton na 10 kilometrů v Londýně. Olympijský vítěz na 1500VZ z Pekingu a bronzový na stejné trati z Londýna, účastník čtvrté Olympiády, potvrdil své nejvyšší ambice. Vyhrál způsobem, který napověděl již v Setubalu v Portugalsku při olympijské kvalifikaci. Po celý závod si hlídal špici startovního pole, poradil si s nástrahami otevřené vody, přestože to byla jeho teprve třetí desítka v životě (nikoliv závod na otevřené vodě – plaval v USA kratší závody na 1 míli) a dlouho dlouho před cílem zrychlil, využil své bazální rychlosti (1500 za 14:40) a náskok si přivezl až do cíle, byť zde v Londýně se zdálo, že v závěru mu přece jenom docházely síly a jeho vítězství nebylo tak drtivé jako v Setubalu, a kdo ví, kdyby závod byl ještě o pár set metrů delší.

Ale závod byl na 10 kilometrů a Mellúli se tak stal vedle Evy Risztov dalším borcem, který dokázal úspěšně skloubit bazén z otevřenou vodou. Nějúspěšnějí maratonec poslední dekády 32-letý Thomas Lurz vybojoval stříbro a na olympijském stupínku si tak od Pekingu o jeden stupeň ryzích kovů pomohl, v Pekingu bral bronz, a stal se tak prvním dálkoplavcem, který získal olympijské medaile z obou dosavadních olympijských závodů. Další veterán patnáctistovek i pětek a desítek a jeden z favoritů Řek Gianniotis ve finiši nestačil na Kanaďana Weinbergera, který rovněž potvrdil své papírové předpoklady a dokázal se prosadit tak, jako se mu to již povedlo třeba ve světovém poháru. Domácí Fogg doplaval již se ztrátou pátý a Británie tak sice získala páté místo ke čtvrtému v ženách, ale pro domácí je to velké zklamání po třech medailích z Pekingu.

Maratonská sezóna ovšem pokračuje – hned zítra startuje světový pohár na 10 kilometrů v Kanadě (Lac-Mégantic) – poslední závod SP vyhrál právě čerstvě bronzový Weinberger, o týden později GP na 30km v makedonském Ohridu, ve kterém by na startu neměla chybět Silva Rybářová, a premiérové MS juniorů v Kanadě, rovněž s českou účastí – Jan Micka, Vít Ingeduld a Eňa Štěrbová. Českými poháry v Chomutově, Veselí a Havířově rovněž pokračují domácí soutěže, které vyvrcholí za 2 týdny mistrovství ČR na Lipně n/V, kde se rovněž uzavře kvalifikace pro letošní Mistrovství Evropy v italském Piombinu.

Oficiální výsledky