Mladí reprezentanti bojovali na evropském poháru v Holandsku nejen se soupeři ale i s vlnami

O uplynulém víkendu se konal v holandském Hoornu Evropský pohár v DP. Mořská zátoka Markermeer byla v roce 1932 přehrazena a postupem času se z mořské vody stala sladká. Česká výprava přijela na místo ve čtvrtek v podvečer. V pátek dopoledne všichni potrénovali v místní padesátce a odpoledne již vyzkoušeli vodu v místě startu, kterou zhodnotili jako překvapivě teplou. Celý víkend je pro místní přímo svátkem dálkového plavání, vždyť za dva dny se odstartuje neuvěřitelných 41 závodů. Zajímavostí je, že se plavou i prsařské distance a např. vyřazovací swimm off závod na 125 metrů o tučné finanční odměny.

Na start hlavního závodu se postavilo 36 mužů a 30 žen. Naše barvy reprezentovali Magda Okurková, Barbora Picková, Ján Kútnik a Matěj Kozubek. (Foto české výpravy) Velké poděkování patří firmě ALPINE PRO, která české plavce pro Evropský pohár vybavila olympijskými tričky.

Voda i vzduch měly v sobotu 20 stupňů, ale po startu se zvednul vítr, který přinesl déšť a hlavně velké vlny, které z našich vodních ploch neznáme. Nejdříve do 5-ti dvoukilometrových okruhů odstartovali muži. Početné startovní pole se od samého začátku vlivem ostrého tempa natahovalo a po zhruba 3 kilometrech se roztrhlo na dvě hlavní skupiny. V té první asi 17 členné byl Honza Kútnik a ve druhé asi 8 členné Matěj Kozubek. Honza vydržel plavat v čelní skupině do 7 km a poté se nechal odpojit slabším Francouzem, který tempo nevydržel. Než si Honza všimnul, že je před nimi mezera, bylo pozdě a plaval na 11. místě. V konci závodu za již mohutného vlnobití ovšem předvedl vynikající finiš a dohmátl na 8. místě před juniorským mistrem Evropy z Německa Robem Muffelsem. V celkovém bodování EP po 3. kole je Honza na parádním 4. místě. Závod vyhrál izraelský plavec Yuval Safra, který jako jediný ve finiši zvolil jinou stopu dále od břehu a to se mu vyplatilo. (Foto z vyhlášení mužů) Všichni ostatní plavali blízko břehu a vlny je zahnaly až příliš ke břehu a museli bojovat i s příbojem. Na druhém místě doplaval místní Ferry Wertmann a třetí Ital Matteo Furlan. Matěj se pokoušel chvílemi táhnout druhou skupinu a podařilo se mu utrhnout se třemi plavci. Do cíle doplaval na pěkném 19. místě a velkým překvapením bylo třetí místo mezi juniory, kdy za sebou nechal několik účastníků letošního MEJ. (Foto vyhlášení juniorů)

Ženy odstartovaly o necelých deset minut za muži. Ženy plavaly od počátku pohromadě a jen z konce balíku postupně odpadávaly slabší závodnice. Bohužel po druhém kole ze závodu odstoupila Bára Picková pro bolesti ramene a začala svádět druhý boj s nevolností po pobytu ve vlnách. Magda Okurková se dlouho držela v čelním balíku. Když plavalo v čele asi 15 závodnic, tak už přeci jen bylo tempo příliš vysoké a Magda si zvolila vlastní stopu a s přehledem si udržela svoji pozici a doplavala do cíle na pěkném 13. místě. Závod žen vyhrála Španělka Margarita Dominquez před mladou Němkou Lenou-Sophi Bermel a třetí skončila další Španělka Yurema Requena. (foto vyhlášení žen). Kuriozitou bylo vyhlášení žen, kdy se pořadatelům nepodařilo ani na druhý pokus pustit španělskou hymnu a po té co ji nenašli, tak na přání vítězné Španělky nakonec nezazněla ani hymna federace LEN.

V rámcových závodech na 2 km se představil Tomáš Kozubek a jako nejmladší účastník obsadil třetí místo mezi juniory a celkově skončil devátý. Petr Mihola skončil na prsařském kilometru jedenáctý a ve své kategorii nad 50 let druhý. V neděli ještě nastoupili oba bratři Kozubkovi na start 5km a Matěj obsadil celkově třetí a Tomáš šesté místo, když v juniorech to bylo první a druhé.