Kanada uvítala účastníky prvního MSJ v dálkovém plavání

Nevídaných 165 plavců z 31 zemí je přihlášeno k historicky prvnímu mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání, které proběhne od pátku 17. do neděle 19. srpna v Kanadě. Českou republiku reprezentují Lenka Štěrbová, Dominika Hovorková, Vít Ingeduld a Jan Micka.

Závody proběhnou na uměle vytvořeném kanále v městě Welland nedaleko Niagarských vodopádů. Stejně jako na MEJ plavou i na MSJ starší junioři (17-18 let) 7,5 km, mladší junioři (15-16 let) 5 km a tříčlenné smíšené týmy 3 km. Všichni naši patří do kategorie starších juniorů, Víťa s Honzou startují v pátek v 9 hod kanadského času (15 hod českého času), Eňa s Dominikou přesně o den později, týmová soutěž je naplánována na nedělní odpoledne.

Umělý kanál, který spojuje velká kanadská jezera Ontario a Erie, původně sloužil lodní dopravě, v současnosti je však určen pouze k rekreačním a sportovním účelům, především veslařským a kanoistickým soutěžím. Část kanálu, kde proběhne MSJ, hodně připomíná naše Račice. Úzký koridor, perfektně vyznačený okruh 2,5 km, průzračně čistá a 24 stupňů Celsia teplá voda (!), závodiště chráněné před větrem bez jediné vlnky, prostě spíše „obrovský bazén“ než klasický závod na otevřené vodě.  

Konkurence se do Wellandu sjela obrovská. Ačkoliv se jedná o první juniorskou soutěž na otevřené vodě tohoto formátu a místo konání je pro většinu zemí opravdu odlehlé, účastní se téměř všechny v dálkovém plavání aktivní státy, z nichž mnohé – například USA, Rusko, Německo, Itálie, Čína, Francie, Brazílie a další – poslaly kompletní osmičlenné týmy a obsazují všechny soutěže maximálním možným počtem plavců. Stejně jako na seniorském MS v dálkovém plavání mohou totiž každý stát na každé trati reprezentovat vždy dvě ženy a dva muži. Naši to budou mít nesmírně těžké, vzhledem k charakteru trati a kvalitě a početnosti konkurence se očekává brutálně rychlý závod a těžké strkanice kolem obrátkových bójí. Jakýkoliv případný výsledek do 16. místa bude velkým úspěchem.

Ze startovní listiny známe prakticky jen evropské plavce. Mistrovství světa si nenechal ujít ani jeden z medailistů červencového MEJ a tak se na start postaví například úřadující evropští šampióni na 7,5 km Rob Muffels z Německa a Ruska Anastasia Krapivina. Velkou neznámou jsou reprezentanti Číny. Nebydlí ani v jednom z oficiálních hotelů mistrovství a dokonce ani pořadatelé netuší, jak se vlastně čínská výprava dostala do dějiště MSJ. Naše děvčata se zájmem při tréninku pozorovala úzké boky a širokánská ramena nakrátko zastřižených čínských plavkyň a pak pronesla legendární větu „Tak to jsou ti chlapi, co se přihlásili do soutěže juniorek!“

Mistrovství světa přilákalo i zástupce států, kde bychom nepředpokládali, že se vůbec věnují dálkovému plavání a tak se v pátek a v sobotu na pomyslnou startovní čáru postaví také plavci z exotických zemí jako Kajmanské ostrovy, Trinidad a Tobago, Ghana a Uruguay.