Noví čeští šampióni na 5km a 20km dekorováni v Lipně n/V

Lipno nad Vltavou se stalo již tradičním místem konání domácího šampionátu na nejdelší domácí trati, vždyť také pamatuje i znovuzrození dálkového plavání prvním novodobým maratonem zorganizovaným Oldřichem Liškou v roce 1967 nebo nejdelší závod na otevřené vodě u nás v roce 1973 na 40km (!), který vyhrál Petr Kolář. Letos se očekávalo překvapení v závodě mužů, ve kterém nepřetržitě od roku 1998 (!) kraluje Rostislav Vítek (vyjma roku 2006, kdy vyhrál David Čech), který ovšem v letošní sezóně nedominoval tak přesvědčivě jako v těch minulých, našel hned několik přemožitelů a chuť si nespravil ani na mezinárodním poli.

Při královském závodě na 20km ale nakonec svoji dlouholetou pozici obhájil před dalšími reprezentanty stříbrným Janem Pošmourným a bronzovým Karlem Balounem (všichni tři Kometa Brno – na druhém snímku Jiřího Kuřiny při vyhlášení ), kteří spolu se čtvrtým Matějem Kozubkem (Bohemians) odsunuli až na páté místo loňského stříbrného medailistu Michala Mrůzka (TJ Krnov). Rostislav Vítek tak získal svůj 13. titul na královské trati, celkově pak 19. na otevřené vodě, a navíc se mu vítězstvím na mistrovské dvacítce podařilo definitivně vyhrát Český pohár, který tak získal podeváté a odskočil znovu v počtu celkových vítězstvích pětinásobným vítězům Lídě Jelínkové, Michalovi Šandovi a Radce Nechmačové a navíc se ve svých 36 letech stal jeho absolutně nejstarším vítězem, kterým doposud byla Lenka Štěrbová st., která vyhrála v roce 2008 rovněž ve svých 36 letech, ovšem Rosťa je o 7 měsíců starší.

Mistrem ČR v kategorii mladšího dorostu se stal již jmenovaný čtvrtý celkově Matěj Kozubek a v kategorii staršího dorostu osmý celkově Martin Procházka (Slávie Plzeň). Skvělým výkonem a sedmým celkovým místem (!) se předvedl Richard Kamas (Neptun Masters), šampión královské tratě z let 1989 (20km) a 1991 a 1992 (25km).

Mezi ženami vystoupaly na stupně vítězů stejné dámy jako v loňském roce a navíc ve stejném pořadí – zlatá Silva Rybářová (Kometa Brno), stříbrná Lenka Štěrbová ml. (SC PA Pardubice), která má tituly z této tratě z let 2009 a 2010, a bronzová Magda Okurková (Kometa Brno). Lenka Štěrbová se stala mistryní kategorie starších dorostenek, zatímco v kategorii mladších vyhrála Pavlína Kubátová (SOP Kolín). Silvě Rybářové zajistilo vítězství v mistrovské dvacítce stejně jako Rosťovi Vítkovi Český pohár za rok 2012, který stejně jako Vítek obhájila i přesto, že jim chyběly kvůli startům v zahraničí dlouhé červnové tratě 15 a 20km. O to byl letos Český pohár zajímavější, protože teprve mistrovská dvacítka určovala pořadí na předních místech. Zároveň potvrdili „pravidlo“ platící od roku 2008, kdy vítěz MČR na 20km je zároveň celkovým vítězem Českého poháru. Naposledy to neplatilo v roce 2007, kdy se mistry ČR stali na Lipně Vítek a Štěrbová st., ale Český pohár vyhráli Jan Ježek a Markéta Bednářová. V roce 2006 to ale znovu platilo (Čech, Hegyiová), v roce 2005 pouze u žen (Štěrbová) a před tím se to povedlo teprve v roce 2000 Vítkovi a Nechmačové.

Zatímco na dvacítce se tedy žádné překvapení nakonec nekonalo, na mistrovské pětce o den dříve, která se plavala intervalovou metodou, jako se plave na Mistrovství Evropy a jak se mluví, že by se mělo plavat i na Mistrovství světa, k němu došlo. Nejrychleji doplaval překvapivě teprve 17-letý Jakub Tobiáš, který byl ale kvůli technické chybě minutí bóje diskvalifikován, a zlato tak stejně překvapivě získal 20-letý Jan Kútnik, který sesadil z trůnu obhájce titulu Jana Pošmourného, na kterého zbylo až stříbro. Bronz bral veterán Rostislav Vítek (všichni Kometa Brno), který tak spolu s Pošmourným jako jediní brali medaile ze všech tří mistrovských tratí. Všichni tři, byť v jiném pořadí, obsadili stupeň vítězů na MČR rovněž o rok dříve. Titul mezi mladšími dorostenci vybojoval stejně jako při dvacítce Matěj Kozubek a mezi staršími Vít Ingeduld (Kometa Brno). Mistrák na pětku obohatil svým startem a nakonec pěkným osmým místem olympijský sprintér Martin Verner a rovněž vítěz z Lipna z roku 1971 Bedřich Hanuš, kterého si ale rozhodčí i přes jeho zásluhy a sedm křížků na krku „dovolili“ disknout kvůli technické chybě na trati.

Do mistrovského závodu žen nastoupila oproti očekávání nejúspěšnější plavecká olympionička Jana Pechanová, která měla původně startovat ve Skotsku, kde byl ovšem závod zrušen kvůli kvalitě vody, a tak její vítězství o téměř tři minuty před stříbrnou Silvou Rybářovou potvrdilo její olympijské kvality. Jana Pechanová získala titul na pětce venku (nikoliv v bazénu, tam jich má deset) popáté, což nikdo jiný nedokázal, a v počtu titulů z venkovní vody (7) se dotáhla na Yvettu Hlaváčovou. Bronz vybojovala další reprezentantka Bára Picková (JPK) a dámy se tak na pětku seřadily na stupně vítězů stejně jako vloni (na stupních vítězů spolu s Kateřinou Neumannovou na prvním snímku od Jiřího Kuřiny). Stejně jako na dvacítce se mistryní v kategorii mladších dorostenek stala Pavlína Kubátová a Dominika Hovorková (KIN) v kategorii dorostenek starších. Do závodu nastoupila v rámci tréninku mimo soutěž i nejlepší česká bazénová olympionička z Londýna Simona Baumrtová, která si zazávodila v soutěži Českého poháru až druhý den na 3 km, které s přehledem vyhrála.

Závod mužů na stejné tratě vyhrál Ondřej Baumrt (oba SlCho) a závod Českého poháru na 10km vyhráli Adéla Solská a Ján Kútnik. V závodě nejmladších na 5km zvítězili Petr Dostál (PKVM) a Michaela Štěrbová a v závodě ještě mladších na 1km Vojislav Štěrba (oba SCPAP) a Alžběta Hrušková (KomBr). Stejní borci vyhráli i závod na 3km, kde pouze na stupeň nejvyšší vystoupal místo Dostála Tomáš Franta (SlCho).

Český pohár pokračuje v sobotu 1. září na Pastvinách, které budou tradičně hostit žákovské superfinále a vyhlášení Českého poháru žactva, a další sobotu 8. září na Mělicích.