Mistrovství Evropy v Piombinu dnes slavnostně zahajuje

Dnes v 9 večer na Piazza Bovio v Piombinu bude slavnostně zahájeno Mistrovství Evropy v dálkovém plavání. Tisková konference a představení federací se konalo již včera na radnici za účasti starosty města Gianni Anselmiho, který vyjádřil spokojenost s tím, že se Mistrovství Evropy vrací do Itálie po více než 20 letech (naposledy v Terracine v roce 1991 – připomeňme si tehdejší šampionát v článku 📄 Peklo ve vlnách i ohlédnutí za tím loňským medailovým v Ejlatu) a ocenil účast hned 24 národních federací.

O ně se bude starat pět stovek dobrovolníků, kteří pomáhají Mistrovství Evropy uskutečnit a organizovat. Přímý přenos, jak je obvyklé v zemích, kde plavání dostává náležitý prostor, jak mu olympijsky náleží, poběží denně na RAI 1 Sport od 9:55 do 12:30 a od 13:25 do 16:00. Start a cíl bude pod oblíbeným a turisticky známým náměstíčku na mysu s majáčkem (na snímku) – ostatně místem startu 5. etapy loňského Giro d’Italia. Na pětce se poplavou dva okruhy, na desítce tři (plus spojnice z místa startu a do cíle).

Mistrovství Evropy se stejně, jako to v Dubrovníku před 4 lety, koná jen pár týdnů po famózním olympijském závodě, a koná se v zemi plavání přímo zaslíbené. Itálie to plavání vrací ve skvělých šampionátech, které v posledních letech uspořádala – Mistrovství světa v Římě 2009, Mistrovství Evropy ve skocích v Turíně 2009 a 2011, letošní Mistrovství světa masters v Riccione. Samotné Piombino již hostilo Evropský pohár 2008, kde prokázalo organizátorské kvality.

Evropské dálkové plavání letos v Londýně potvrdilo svoji světovou dominanci, Eva Risztov (Maďařsko), Thomas Lurz (Německo) a Martina Grimaldi (Itálie) získali zlato resp. stříbro resp. bronz, tj. polovina olympijských medailí patří starému kontinentu. I když, vloni v Šanghaji byla dominace Evropy totální – v těžkých podmínkách horkého čínského moře pobrala Evropa hned 17 medailí z celkových 21, které se rozdělovaly (a 5 ze 7 titulů).

Kdo se představí v Piombinu se můžete podívat na startovních listinách, které byly dnes zveřejněny. Komentář a přehled nabídnu později. Z našich borců nastoupí:

5km: Honza Kútnik, Kája Baloun, Kuba Tobiáš, Jana Pechanová a Bára Picková
10km: Honza Pošmourný, Rosťa Vítek, Kája Baloun, Jana Pechanová, Sylva Rybářová a Bára Picková
25km: Libor Smolka, Rosťa Vítek, Honza Pošmourný, Sylva Rybářová a Jana Pechanová
Team Event se bude určovat na místě. Honza Kútnik ještě poplave i 10km posledního kola evropského poháru, který se plave zároveň s ME, protože má šanci na výborné celkové umístění a s tím související prize money.

Program:
Úterý 11.9. slavnostní zahájení
Středa 12.9. 10km, 10:00 muži, 13:30 ženy (zároveň se poplave i 4. kolo evropského poháru)
Čtvrtek 13.9. Team Event v 10:00
Sobota 15.9. 5km, 10:00 muži, 13:30 ženy (5 km se plave jako časovka)
Neděle 16.9. 25km, 9:00 muži, 9:15 ženy

Vyhlášení vítězů bude vždy v 16 hodin.