Team Event – překvapení se nekonalo

Na mistrovství Evropy v italském Piombinu byla dnes na pořadu týmová soutěž resp. soutěž hlídek, nebo-li Team Event, kdy plave smíšená trojice časovku v minutových intervalech a započítává se čas posledního z trojice. Soutěž je nesmírně atraktivní a zároveň náročná na součinnost a zkušenost týmu. Náš tým letos nastoupil v obměněné sestavě (oproti posledním „Evropám“ nenastoupila Jana Pechanová, soustředící se po úspěchu na deseti kilometrech na ostatní individuální starty (v sobotu 5km, v neděli 25km)) s nejrychlejšími pětkaři z Lipna – Honzou Kútnikem, Kubou Tobiášem (oba si již vyzkoušeli Team Event na MEJ) a premiérově se Silvou Rybářovou. Nedostatek zkušeností se odrazil ve snaživém výkonu našich, ale nakonec se překvapení nekonalo a naši potvrdili svoji papírovou pozici, když žádného z favoritů neporazili a naopak si poradili s papírově slabšími týmy Turecka a Izreale.

V úvodu táhl trojici Honza Kútnik, ale s malinkou navigační odchylkou, po něm dle domluvené taktiky převzal iniciativu Kuba Tobiáš, který jen těžko držel na uzdě energii koncentrovanou na sobotní individuální pětku a Sylva tak nedokázala plně využít jeho závěs, byl na ni příliš rychlý, a Honza ji pak spíše doprovázal, než na Kubu dostrkával a dotahoval. Naši ale plavali v této sestavě poprvé a navíc v sestavě, kdy nejvíce zkušeností s otevřenou vodou má právě Sylva, kritický článek Team Eventu (zpravidla je jím vždy žena, ovšem neplatí to vždy, viz. nedávné vítězství Řeků v sestavě dvou žen a jediného muže), která ovšem plavala prvně Team Event, který naopak již absolvovali kluci, kteří toho ovšem zase nenaplavali tolik na otevřené vodě. Závod za to ovšem stál a naši ho určitě zohlédní v příštích soutěžích, rovněž na mistrovstvích světa, do jehož programu byl měl být také zařazen.

Závod opanovaly favorizované manšafty, včele s domácími Italy, kteří si poradili s hvězdnými trii Německa (bronzoví) a Ruska (čtvrtí), ale nečekaně pro odbornou veřejnost stříbrně zazářila trojice Řeků, kteří rovněž vsadili na mladé, kteří se v inidiviuálních závodech ještě neprosadili, ale o to více se jim zadařilo v Team Eventu a mladíkům kolem hvězdy Araouzou to vyneslo stříbro a překvapivě předstihli i Němce a Rusy.

Zítra se plave časovka na pětku a do ní nastoupí Honza Kútnik, Kuba Tobiáš, Kája Baloun, Jana Pechanová a Bára Picková. O závodě budeme informovat. Český tým je v místě kompletní, z Austrálie dnes dorazil i jeho poslední člen Libor Smolka, který se pokusí navázat v neděli na svá úspěšná vystoupení na královské trati.