Matěj Kozubek oprášil v Jaroměři hned tři české rekordy

V sobotu a v neděli 15. a 16. září probíhala v Jaroměři tradiční čtyřiadvacetihodinovka, která láká mnoho vytrvalců, štafet nebo i celých tréninkových skupin. Letos se jich na start postavilo hned 11, o dvě více než v loňském roce a hned o 4 více než předloni, a navíc dva individualisté. Nejdále doplavala štafeta „Dálkoplazi“ ve složení Pavlína Kubátová, Lucie Kurková, Daniel a Michal Florovi a Jakubové Říha a Černý, která naplavala 105,2km a nepodařilo se jí tak porazit loňský vítězný zápis 106,2km. Porazila ale o více než 7 kilometrů druhou v pořadí Slávii Plzeň A (Procházka Martin, Zuček Jiří, Fialová Renata, Šarláková Šarlota, Pittrová Kateřina a Dvořák Petr) a o 10 kilometrů třetí v pořadí „Beer team“ (Štolková Barbora, Horníková Kristýna, Stránská Kateřina, Lokajová Aneta, Šindelář Jan a Štábl Jan). Individuálně se podařilo ultramaratonci Michalovi Hájkovi (UnBr) uplavat 53,0km, za což mu patří uznání. Ovšem největší poklonu je třeba vyseknout mladému Matějovi Kozubkovi, který individuálně odstartoval na distanc 25 kilometrů s ohlášeným pokusem o překonání českého rekordu.

25 kilometrů se plavalo v rámci zimního mistrovství ČR (resp. ČSFR) na 50-metrovém bazéně do roku 1995. Z tohoto ročníku pocházely oba dva české rekordy tehdejších mistrů – Yvetty Hlaváčové 5:37:43, který zůstal dodnes nepřekonán, a Michala Špačka 5:29:10, kterým vymazal rok starý výkon předchozího vítěze Michala Drozda 5:29:26. Od té doby se plavalo na zimním mistráku pouze 20 kilometrů, které se od roku 2005 dále krátily až na pětku, která se plave v posledních 5 letech. Ostatně Rosťa Vítek svůj rekord na 25km plaval po vítězství na MČR na 20km v roce 1999, kdy pokračoval sólo dalších pět kilometrů. Šanci na překonání rekordů na těchto tratích tak poskytuje již 3 roky právě zářijová Jaroměř.

A toho využil teprve 16-letý Matěj Kozubek (Bohemians) a pustil se do svého pokusu, který v nevyhřívaném (!) bazénu s teplotou pouhých 20,5°C dovedl do úspěšného konce a navíc na mezičasech vylepšil nejdříve svoje osobní maximum na 5km (59:55) a prvně prolomil hranici jedné hodiny na dlouhém bazénu, následně ohrožoval rekord na desítce, který mu ovšem odolal (2:02:27), ale držíc vysoké tempo nakonec postupně přemazal české dorostenecké rekordy na 15km Filipa Pytla (KIN) z Pardubic z roku 2005 (3:06:57) i na 20km Kuby Kotiše (TJKr) z Pardubic z roku 2003 (4:13:20) a přes únavu a chlad se stal i historicky nejrychlejším dorostencem na trati 25 kilometrů se superkvalitním časem 5:21:11 hodin. Schválně jsem uvedl časy šampiónů a pánů plavců z let 1994 a 1995 (v roce 1993 vyhrál Drahoslav Joukl dokonce s časem 5:59 hod. atd.), abychom si uvědomili, jak rychle Mates, i přes zpomalení v posledních dvou pětkách, plaval. Připomínám, že např. náš současný nejlepší štrekař Libor Smolka, který se na posledních 4 šampionátech vždy probojoval do první desítky světa resp. Evropy, plaval v 16 letech dvacítku v Pardubicích za 4:39 hod, Kuba Kotiš držel z tohoto věku rekord 4:32 a ve starších dorostencích zaplaval nejrychleji Honza Ježek 4:16, když tehdy porazil i Libora Smolku (4:18)! Mates zaplaval v Jaroměři letos lepší čas a je tak velkým příslibem s ještě dlouhou perspektivou před sebou, přestože je již zkušeným dálkovým plavcem, který dokázal vyhrát celkový Český pohár již v kategorii mladšího i staršího žactva a v posledních dvou letech i v kategorii mladšího dorostu (zároveň byl třetí resp. druhý muž celkově).

Už se těšíme na jeho příští sezonu a upřímně gratulujeme hned k třem českým rekordům!