Česko ztrácí na poli plavecké diplomacie. Evropský pohár 2013 bude bohatší.

V Cascais v Portugalsku nedaleko Lisabonu proběhl o víkendu Kongres Evropské plavecké federace (LEN) za účasti 44 z 51 členských států, který zvolil nového prezidenta na následující čtyřleté období. Nory Kruchtena z Lucemburska tak hned po jeho prvním funkčním období vystřídal Paolo Barelli, 58-letý italský senátor a od roku 2000 předseda Italské plavecké federace, účastník 2 Olympiád (1972 a 1976) a držitel bronzu z MS v Cali 1975.

Kongres ale přinesl další změny, které v některých případech doslova zatřásly s dosavadními strukturami. Tak se obměnil nejvyšší výkonný orgán LENu – Bureau – de facto výkonný výbor, jak ho známe my v rámci našeho ČSPS. Viceprezidentkou se stala Dr. Christa Thiel, šéfka německého plavání, která byla v roce 2008 zvolena vůbec první ženou do Bureau za celou dobu historie LEN od roku 1927, generálním sekretářem se stal Brit David Sparkes a změna proběhla i na pozici hospodáře (treasurer), kterým je Maďar Tamas Gyarfas. Novými členy Bureau pak byli zvoleni olympijský šampióni Vladimír Salnikov (1980 a 1988) a Srb Aleksandr Šostar (1988 ve vodním pólu).

Nory Kruchten byl zvolen stejně jako jeho předchůdce Bartolo Consolo v roce 2008 doživostním čestným prezidentem a čestné funkce se rozdávaly ve velkém a tak se čestnými členy LENu staly všichni dosavadní členové Bureau.

V sobotu pak nové Bureau volilo jednotlivé komise a jejich předsedy a tam již nezůstal doslava kámen na kameni a pro Česko to nedopadlo vůbec dobře a utrpěli jsme tak další porážku na poli sportovní diplomacie a dále oslabujeme naši pozici v rozhodovacích strukturách nadnárodních plaveckých institucí. Po neobhájení pozice člena TOWSC (technická komise dálkového plavání) Světové plavecké federace FINA Vladimíra Srba v Římě 2009 nyní Česko ztratilo i pozici člena TOWSC LENu, kterou zastával generální sektretář ČSPS Jan Novotný a to dokonce v pozici úřadujícího předsedy po suspendovaném Flaviu Bomiovi ze Švýcarska.

A to přesto, že Technická komise DP (TOWSC) se rozšířila z 12 na 14 členů!! Nově v ní získaly místo Portugalsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko a Dánsko. O své pozice přišly Litva, Slovinsko, Bělorusko a, bohužel, i Česko. Noví členové de facto kopírují pořadatelské angažmá jednotlivých států na mezinárodním poli – ostatně předběžná termínovka Evropského poháru tomu nasvědčuje, ale přesto je další ztráta pozic pro české plavání bolestivým signálem. Jen malinkou náplastí může být znovuzvolení Hanky Novotné do skokanské komise, byť ani ona neobhájila místopředsednictví, Honzy Novotného do komise masters a Ivony Králíkové do synchrokomise. Hlavní plavecké sporty – plavání a dálkové plavání již nic (plavání již léta nic). Své pozice v TOWSC potvrdili Francie, Británie, Kypr, Španělsko, Německo, Turecko, Bulharsko a Faerské ostrovy. Do čela dálkoplavecké komise byl zvolen Jean Paul Narce, bývalý dlouholetý reprezentační trenér Francie, který byl několikrát i v Čechách na 5km International Trophy v Pardubicích, a na místopředsednický post povýšil Faeřan Jon Hestoy (asi proto, že Faerské ostrovy se v Piombinu prvně představily na ME DP).

Nové orgány se hned ujaly svých funkcí a tak se rozhodlo i o tom, že MEJ DP 2013 by mohlo být 26.-28. července znovu v Turecku v Kocaeli (ale bude se ještě potvrzovat), a MEJ DP 2014 by mělo být v chorvatském Záhřebu (zatím bez datumu). ME na příští rok ještě přiděleno nebylo, ale Evropský pohár vypadá o moc bohatší, pokud vše dopadne, jak se rýsuje po letošním slabším ročníku, kdy hrozilo, že se neuskuteční ani povinné 4 závody. Na příští rok je tedy předběžná termínovka EP takováto:

25.5. Bat Yam (Izrael)
8.6. Balatonfüred (Maďarsko)
28.7. Kocaeli (Turecko)
3.8. Hoorn (Nizozemsko)
10.8. Navia (Španělsko)
17.8. Hamburg (Německo)

Finále EP by mělo proběhnout v Piombinu 7.-8. září. Všechny termíny a místa se ale ještě budou potvrzovat, takže se jedná opravdu jen o předběžnou termínovku, ale vedle tradičních pořadatelů se objevují nová místa v tradičních zemích (Izrael) a noví pořadatelé v Maďarsku a Německu. Další vývoj sledujeme a budeme informovat.