Boj s kilometry – sezóna 1975

Domácí sezóna dálkových plavců skončila Superfinálem v Krnově a začátek nové se odehraje již v únoru ve vysokomýtském bazénu. Nyní je čas hodnocení té uplynulé, přípravy na tu další, ale také aktualizace statistik. A při té příležitosti otevřme okénko do historie, která je u našeho sportu mnohem delší, než si pamatujeme. Jen připomeňme, že v Čechách bylo již roku 1896 uspořádáno první Mistrovství koruny České v plavání a to na distanci 2000 metrů. A již o rok dříve byly pořádány klubem AC Praha závody ve Vltavě mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem, později mezi Švarcenberským ostrovem a Královskou loukou atd. Tento mezinárodní plavecký závod s různými místy startu (Královská louka, Žofín atd.) měl nakonec mnoho ročníků a plaval se až do 20. let 20. století. Od roku 1908 se plaval rovněž nový a později ještě populárnější závod „Napříč Prahou“ (Kühnelův memoriál) na 3,6km, který např. v roce 1920 vyhrál známý Tunal Karel Divíšek nebo v roce 1940 Bartůšek ze Sparty. V roce 1949 byl založen další populární maratón Štěchovice – Praha (25km), který se v různých modifikacích (Davle – Praha 20,6km, Vrané – Praha 12,4 km) plaval až do svého 34. ročníku v roce 1982, kdy byl již součástí dnešního Českého poháru. V roce 1967 Oldřich Liška založil maratón na Lipně a jeho memoriál se tam plave dodnes. Touto připomínkou jsme se dostali do první poloviny 70. let, kdy se ještě neplavalo pro pohárové body, ale dálkoplaveckých závodů již bylo několik. Rok 1975, kdy se prvně vyhlašoval nejlepší maratonec, předchůdce pohárové soutěže, si můžeme připomenout v unikátním zhodnocení celé dálkoplavecké sezony, jak ji zachytil a popsal MUDr. Jaroslav Novák. A schválně, najdete ve výsledcích kluby, které jsou u dálkové vody dodnes? A dokonce plavce?

MUDr. Jaroslav Novák o dálkoplaveckém roce 1975: Sezóna zaznamenala v dálkovém plavání další výrazný krok vpřed. Vedle několika vynikajících výkonů jednotlivců se podstatně rozšířilo závodní pole prakticky u všech soutěží, a navíc se objevilo několik dalších maratónů, jež se stanou základem nové tradice. Hned v úvodu je třeba zmínit, že rok 1975 byl vyjímečný pro vyznavače tohoto sportu na celém světě. Bylo tomu právě sto let od okamžiku, kdyz se kapitánu Matthewu Webbovi podařilo poprvé pokořit zrádné vlny a záludné proudy průlivu La Manche. Stalo se tak 28.8.1875 po téměř 22 hodinách skoro ztraceného boje.

Na počest tohoto výročí uspořádala Channel Swimming Association, organizace dohlížející na regulérnost plaveb přes La Manche, nejen setkání všech dosavadních přemožitelů, ale i hodnotné sportovní závody, kterých se většina těchto „mořeplavců“ zúčastnila. Mezi pozvanými nechyběli ani oba českoslovenští přemožitelé Kanálu, mistři sportu František Venclovský a Jan Novák. Nastoupili 18.8. s dalšími pěti borci na start štafetového závodu, který vedl od francouzského pobřeží do Folkestonu. Spolu s našimi borci tvořili štafetu Michael Read a Norman Trusty (oba Velká Británie), Thomas Hetzel (USA), Regent Lacoursiere a Cynthia Nicolasová (oba z Kanady). Nejzkušenějšími byli Read, Trusty a Hetzel, kteří Kanál zdolali již opakovaně, Kanaďanka Nicolasová naproti tomu drží rekord v přeplavbě z Francie do Anglie (9:42 hod.). Lacoursiere byl cestou k místu startu stižen silnou žaludeční nevolností, takže nakonec nestartoval, čímž se naskytla možnost pro Venclovského, původně nominovaného jako náhradníka…

Maratoncem č. 1 v domácích vodách byl loni jednoznačně Jiří Šimandl (Sl. VŠ Plzeň). Vyhrál všechny hlavní závody, na kterých startoval, a v přímém souboji porazil oba své největší konkurenty, na Lipně Nováka (Dukla Pardubice), na Hracholuskách a v Brně Tomeše (Dynamo Pardubice). V ženách patřil prim Pitrové (TJ Hostivař).

Celý článek a výsledky 📄 Historie - Boj s kilometry 1975