Mellouli a Risztov dálkovými plavci roku 2012

MellouliEva RisztovSvětová plavecká federace FINA, znovu ve spolupráci s FINA Aquatics World Magazine, vybrala nejlepší sportovce jednotlivých plaveckých sportů za rok 2012. Hlasy 202 členských států, zástupců odborných médií a plaveckých expertů rozhodly rovněž o nejlepším dálkovém plavci a plavkyni. A volba v olympijském roce nemohla snad ani dopadnout jinak než pro oba olympijské vítěze Tunisana Oussamu Mellouliho, který navíc bral v Londýně i bronz na 1500VZ, a zkušenou Maďarku Evu Risztov (oba na snímcích), kteří si oba zaslouženě vybojovali zlatou medaili brilantním výkonem v nezapomenutelném závodě v Hyde Parku. 

Připomeňme, že za rok 2011 toto prestižní ocenění získali Britka Keri-Anne Payne a Němec Thomas Lurz a ještě o rok dříve Brazilka Ana Marcela Cunha a Ital Valerio Cleri. V roce 2012 mají Mellouli a Risztov vynikající společnost díky vítězům v ostatních plaveckých sportech – nejlepším plavcem byl zvolen Michael Phelps (USA), nejlepší plavkyní Missy Franklin (USA), skokanem do vody Ilja Zacharov (RUS), skokankou Wu Minxia (CHN), hráčem vodního póla Josip Pavic (CRO), pólistkou Maggie Steffens (USA) a akvabelou Natalia Iščenko (RUS).

27-letá Eva Risztov získala již v říjnu i ocenění jako evropská dálková plavkyně roku od Evropské plavecké ligy (LEN Award – European Aquatic Athlete of the Year), kde rovněž volí zástupci 51 členských federací, odborná média a další představitelé, kteří ocenili nejen její zlato z Olympijských her, ale rovněž dvě medaile z květnového ME v Debrecínu (50m bazén). V evropské anketě porazila obě italské evropské šampiónky Martinu Grimaldi (10km) a Rachele Bruni (5km). Nelepším evropským dálkovým plavcem byl již počtvrté zvolen Thomas Lurz z Německa (před tím v letech 2007, 2009, 2011), „Mr. Open Water“, stříbrný z Londýna, který na ME v Piombinu získal bronzem v Team Eventu již svoji 27. velkou medaili (OH, MS, ME) a který jasně předčil mladého ruského dvojnásobného evropského šampióna a jedno z velkých překvapení roku 2012 Kyrila Abrosimova a čtvrtého z Londýna Spyridona Gianniotise z Řecka.

Výsledky hlasování LEN Award (říjen 2012):

Muži:
1. Thomas Lurz (GER)          62.9%
2. Kirill Abrosimov (RUS)     22.6%
3. Spyridon Gianniotis (GRE)  8.1%

Ženy:
1. Eva Risztov (HUN)          60.3%
2. Martina Grimaldi (ITA)     34.9%
3. Rachele Bruni (ITA)        3.2%