Petar Stojčev novým bulharským ministrem sportu

Petar StojcevLegendárního Petera Stojčeva zná každý, kdo v posledních 15 letech alespoň zavadil o maratónské plavání. Úřadující mistr světa (jako první bulharský plavec v historii) i Evropy na královské trati 25km (z Šanghaje 2011 resp. Piombina 2012), jedenáctinásobný celkový vítěz světového poháru (2001-2006 světový pohár, 2007-2011 Grand Prix) a první člověk na světě, který zaplaval Kanál La Manche pod 7 hodin, je nepřehlédnutelnou autoritou a skutečnou legendou našeho sportu, která nezadržitelně míří do síně slávy (v té maratonské již je).

Čtyřnásobný olympionik a vlajkonoš bulharské výpravy v Pekingu 2008 (na snímku agentury BGNES) se nyní představí i v pro mnohé překvapivé roli, včera byl totiž jmenován do funkce bulharského ministra sportu v přechodné úřednické vládě premiéra Marina Rajkova, t.č. bulharského velvyslance ve Francii, která má dovést Bulharsko k předčasným volbám 12. května.

Borec, který dokázal jedenáckrát v řadě vyhrát ty nejdelší a nejnáročnější maratony v Kanadě the Traversée Internationale du Lac Memphrémagog in Magog na 34 kilometrů a na Lac Saint-Jean (32 kilometrů) a stejný počet vítězství získal i na Ohridském jezeře v Makedonii (30 kilometrů) tak nyní bude hájit zájmy celého bulharského sportu a jeho představitelů. Pro ty, kteří ho znají lépe to ale takové překvapení není. Petar se vždy angažoval, vystupoval jménem sportovců na všech velkých akcích, zastupoval je a vyjednával za ně (s rozhodčími, pořadateli, technickými komisemi apod.), a i proto je členem Komise sportovců Světové plavecké federace FINA. V samotném Bulharsku se stal několikrát sportovcem roku. Proto jeho dočasné politické angažmá zapadá do jeho obrazu a dlouhodobého směřování a potvrzuje respekt, jaký má nejenom v plaveckém společenství po celém světě, ale i mezi lidmi doma v Bulharsku.

Uvidíme, zda-li se s Petarem potkáme ještě někdy i v jeho ještě loňské roli světově extratřídního plavce. Na druhou stranu, hned po našem Rosťovi Vítkovi, byl ve svých 36 letech druhým nejstarším mužem světové špičky. A Rosťa svoji kariéru vloni ukončil… Že by to bylo definitivní sportovní tečka za naplavanými více než 60.000 kilometry i pro Petara Stojčeva?