Detaily tratí mistrovství světa zveřejněny. Mistrovství Evropy zrušeno.

Barcelona 2013 5KDvě naprosto odlišné zprávy jsme obdrželi během dnešního dne. Tou příznivou a netrpělivě očekávanou je zveřejnění podoby okruhů na mistrovství světa v Barceloně. Barcelona, která bere uspořádání letošního světového šampionátu velice vážně, o čemž svědčí např. i již několik týdnů po internetu kolující video plavce na Las Ramblas, představila i tratě pro plavecké maratony, jejichž pojetí má podtrhnout středomořskou tradici města a jeho sepjetí s mořem i sportem samotným, a které proto povedou přímo uvnitř přístavu, což umožní všem účastníkům i divákům symbolicky vidět město pohledem z moře a zároveň výhled na World Trade Centre i lávku Porta d’Europa. Plavci budou kroužit kolem světoznámého nákupního a rekreačního centra Maremagnum (kratší okruh na snímku) a pro diváky bude primárně určeno Moll de la Fusta, které bude místem konání i dalšího sportu v rámci mistrovství světa – tzv. high divingu neboli cliff divingu, který je do programu MS zařazen prvně v historii. V místě konání maratonů tak bude rovněž postavena skokanská věž (27m pro muže, 20m pro ženy).

Pořadatelé připravili perfektní grafické znázornění okruhu na závod na 5km i 10km i delšího okruhu na 25km včetně pohledu přímo z tratě, takže si můžete udělat představu, co plavci v průběhu závodů uvidí.

Tou druhou zprávou dnešního dne je oznámení Evropské plavecké federace LEN, že po mnoha jednáních se jí nepodařilo v letošní nabité termínovce nalézt vhodné datum nebo, později v září, vhodného pořadatele tak, aby mohlo být uskutečněno dálkoplavecké Mistrovství Evropy, a proto ho v letošní sezoně ruší s tím, že alespoň částečnou náhradou má být letošní bohatý a rozšířený Evropský pohár, o kterém jsme již informovali. Zároveň LEN přislíbila, že se bude snažit pečlivě revidovat a plánovat ve 4-letých cyklech tak, aby se obdobná situace neopakovala.