Světový pohár v maratonském plavání 2013. Díl druhý – Mexiko.

santafe1Plavecké maratony se plavou na různé délky a v různých místech světa. V rámci světového poháru v maratonském plavání 2013 se jako nejkratší trať plave 15 km v Argentině a v Mexiku. A právě čtvrté kolo (z celkově osmi) se plave v dubnu v Mexiku.

V Mexiku se dálkové závody plavou spoustu let. Populární byla patnáctka v neuvěřitelně krásném kaňonu Sumidero, na jehož proplavání se těšili mimo doprovodu i závodníci, kteří obvykle nemají příliš času prohlížet si krajinku podél trasy závodu. Ke kráse patřila i kapka adrenalinu, neboť v některých místech trasy se na břehu slunili a vyvalovali krokodýli (zde je třeba vzít v potaz, že tuto informaci obdržel autor těchto řádků od Jirky Kudinova, mnohonásobného mistra světa a vítěze i v kaňonu,  na Ceně Krnovska 2012 o půl třetí ráno). Leč Sumidero je již bohužel minulostí, finanční potíže se na malebnost kaňonu, byť okořeněnou nebezpečím, neohlíží a pohár ztratil nejatraktivnější lokalitu. A tak jedinou stopu (odhlédneme-li od přihlášky Rosti Vítka v ročníku 2011, kdy byl závod zrušen) zanechala v kaňonu dobrodruhyně Yvetta Hlaváčová, která v roce 2005 doplavala 6.

Brzy však byla nalezena náhrada – a to na samém výběžku Jukatánského poloostrova, v světoznámém rekreačním letovisku Cancun.

A zde je nutno udělat nedlouhou vsuvka a malé vysvětlení. Světové poháry se obvykle plavou v místech, která nejsou příliš známá, nicméně atmosféra před, při a po závodě bývá, lehce řečeno, bláznivá, okouzlující, skvělá, působivá, elektrizující  či půvabně přátelská. Na to vše je lépe v mexickém Cancunu zapomenout. Prostředí je možné vyjádřit jedním slovem – sterilní. Na chod celoročně prosluněného Cancunu nemá přítomnost světové plavecké špičky velký vliv a davy opalováníchtivých turistů se zajímají zejména o svá snědá těla a svalnatí plavečtí jinoši a pohledné děvy je nechávají, navzdory teplému počasí, chladnými.

Historie plavání v Cancunu je nedlouhá. První závody se plavaly na začátku tisíciletí a vzhledem k tehdy ještě fungujícímu Sumideru to byly desítky. Naši se objevili, pokud paměť neklame, v roce 2007 v sestavě Pechanová, Vítek, Smolka a začali odvážně, Jana dojela třetí a Libor 17., Rosťa 23. Ze všeho nejvíce si všichni zmínění pamatují, že zajímavé problémy potkaly Rosťu, jemuž v dobře rozjetém závodě spadl z ruky čip. Vzhledem k hrozící diskvalifikaci se Rosťa jal za tímto čipem potápět, což se mu asi na potřetí podařilo. Zároveň to znamenalo ztrátu dobré pozice a památné poděkování trenéra Tobiáše za odvedený výkon před nastoupenou jednotkou.

S dalším plaváním si češi dali v nádherně modrém a příjemně teplém Karibiku načas. Až loni v dubnu vyrazila do Mexika česká dálkoplazecká repre v těžkotonážním složení, vždyť startovala Pechanová, Rybářová, Vítek, Smolka a Pošmourný. Celá naše skvadra plavala desítku (v rámci světové desetikilometrové série) a děvčata se s tím nepárala – Pechy 7., Silva 14. z 33 startujících. Kluci bojovali v padesátičlenném pelotonu, Pošmy dojel 20., Rosťa 25. a Libor 34. Pokud se zdá počet startujících až nereálný pak vězte, že to byl jeden z posledních kontrolních startů celé světové špičky před olympijskou kvalifikací a kdo se ho neúčastnil, jakoby nebyl.

O tři dny později se konala v rámci světové maratonské série patnáctka – startovní pole bylo poněkud řidší, ale jak praví klasik – samí dobří. A naše baby řádily jak zběsilé – Pechy premiérově vyhrála závod světového maratonského poháru a Silva poprvé v loňském roce ťala drápkem (a většina z nás ví, že od tohoto závodu už zatínala jenom do bedny) a finišovala pátá.

Trojici našich kluků doplnil na kvartet Michael Mrůzek, v závodě si však vzal příklad z Rosti a oba vylezli. Pošmy dojel ve velkých vlnách 9., Libor 13.místem zakončil nevýrazné období a dál už to bylo jenom lepší.

A to je poslední historický počin našich v Cancunu. Pořadatelé pro rok 2013 pokoušejí štěstí a přesouvají světový pohár na ostrov Cozumel, který je od Cancunu coby trajektem dohodil (viz mapka níže). Uvidíme, jestli to přispěje k změně atmosféry závodů a jejich zvýšené popularizaci.

V letošním roce se do Mexika chystají  jenom dva naši plavci. Pechy svůj triumf nezopakuje, neboť má ve stejném termínu důležitý kurz „kojení a přebalování snadno a rychle“, Rosťa se na závod podívá z mola jako pomazaná hlava české repre,  Pošmy a další mladší rychlíci mají české mistrovství na pětku v Podolí.  To je i důvod, proč z našich bude startovat Silva Rybářová, která se po úspěšném vystoupení v Argentině chystá plavat oba cancunské závody – na desítku i patnáctku a Libor  Smolka (oba na snímku z letošní první štace v Argentině), který si odskočí z Austrálie a bude startovat na patnáctikilometrové trati (soustřeďuje se letos jenom na maratonský pohár ).

A tak můžeme  13.4. Silvě a 20.4. oběma našim plaveckým štrekařům držet palce, ať se jim v určitě sluncem zalitém Cozumelu daří co nejlépe a připíší si co nejvíce bodů do letošního ročníku světového poháru v dálkovém plavání.