Micka obhájil titul v novém rekordu. Štěrbová v bazénu zlatá premiérově

5km w indoor 20135km m indoor 2013Pouhý týden po vylepšení českého rekordu na 1500VZ v Kyjevě se bronzovému medailistovi z loňského MSJ a českému rekordmanovi na 800, 1500 i 5000VZ Honzovi Mickovi (USK) podařilo při nedělním indoorovém dálkovém šampionátu obhájit mistrovský titul na pětikilometrové trati a navíc překonat vlastní rekord o 18 vteřin. Nový český rekord tak má hodnotu 53:38 min. a Honza vedle titulu a rekordu vybojoval i tradiční finanční odměnu, kterou sekce DZP za překonání seniorských a dorosteneckých rekordů vypisuje. Střibro vybojoval český reprezentant a matador bazénových pětek Honza Pošmourný (KomBr), který se na stupně vítězů bazénového mistrovství probojoval po sedmé v řadě! Nepřetržitě od šampionátu v Pardubicích v roce 2007. Navíc ve svém osobním maximu o více než půlminutý lepším a v pátém nejlepším čase české historie 54:22. Bronzovou medaili získal budějovický Vít Ingeduld, pro něhož je to již druhý bronz z této tratě, když první získal před 3 lety v Pardubících.

Šampionát v Praze – Podolí, v bezvadné režii pořádajícího oddílu Bohemians, měl vysokou úroveň, která se opět kvalitativně posunula směrem nahoru. Hned deset chlapů zaplavalo na dlouhém bazénu pětku pod jednu hodinu. K tomu další čtyři pod 1:01 h. Startovní pole výrazně omládlo a spolu se zrychlením je to příslibem pro naše vytrvalostní plavání. To potvrdil závod žen, který fantasticky rozjela teprve 15-letá Alena Benešová (KIN), loňská rekordmanka a vítězka kategorie 14-letých, která ještě na čtyřkilometrovém mezičase útočila na magickou hodinovou hranici, ale v posledním kilometru výrazně zpomalila z 12:12 min. ve 4. kilometru na 12:28 v 5. kilometru, zatímco 18-letá ale již zkušená Lenka Štěrbová (SCPAP), na 4. kilometru 15 sekund za Alenou, raketově v posledním kilometru zrychlila z 12:16 na 12:07 min. a dokázala tak Alenu předstihnout a vybojovat svůj premiérový dospělý titul. Stříbrnou Alenu Benešovou může těšit alespoň překonaný český rekord kategorie mladších dorostenek. Pro bronz si doplavala zkušená 21-letá česká reprezentantka Bára Picková (JPK), která se na pětce tradičně prosazuje již několik let (všichni absolutní medailisté na fotkách J. Nalezeného).

O tituly se bojovalo i v dorosteneckých a žákovských kategoriích. V kategorii starších dorostenců bral titul celkový vítěz Honza Micka, před svým oddílovým kolegou Romanem Dmytrijevem (USK) a Ondřejem Baumrtem (SlCho), a Barbora Štolková (SlPl) před Terezou Zimovjanovou (USK) a Pavlínou Kubátovou (SOPKo). V kategorii mladšího dorostu vyhrál Ondřej Zach před Davide Maškem (oba KIN) a Štěpánem Zahradníkem (LoBe) a stříbrná celkově Alena Benešová před Michaelou Ulipovou (SlPl) a Petrou Štastnou (KomBr).

Pětikilometrový maraton plavali rovněž 13-letí a 14-letí. Mezi 14-letými vynikl výkon Pavlíny Butalové (KIN), která časem 1:03:02 hod. překonala český rekord a její čas by stačil na 4. celkové místo (!!) i mezi ženami. Střibro a bronz získali pardubické Michaela Štěrbová a Pavla Avramová. V kategorii 14-letých bral zlato loňský vítěz kategorie 13-letých Petr Dostál (PKVM) před Tomášem Ludvíkem (LoBe) a Tomášem Zikmundem (PKPří). O rok mladší vyhráli Alžběta Hrušková před Lenkou Purčovou (obě KomBr) a Danielou Mourkovou (USK) a Ladislav Hovorka (KIN), loňský vítěz 12-letých, před Václavem Čermákem (RPl) a Martinem Fialou (SlPl). Nejmladší kategorie bojovala o mistrovské medaile na trati tří kilometrů. 12-leté vyhráli Vojislav Štěrba (SCPAP), rovněž již vítěz o rok mladších z loňského roku, před Romanem Procházkou (SjBr) a Vojtěchem Kupkou (USK) a Eliška Štichauerová (LoČT) před Bárou Babánkovou a Annou Pavlíčkovou (obě KomBr). Nejmlaší vypsanou kategorii 11-letých vyhráli Gabriela Vránová (SOPKo) před Sophií Šarlakovou (SlPl) a Vendulou Novákovou (SOPKo) a David Ludvík (LoBe) před Adamem Babánkem (KomBr).

Přestože startovní pole omladilo, poklonu zaslouží i zástupci masters kategorií, kteří se dokázali na šampionát kvalifikovat, zvládnout přísné časové limity a navíc překonat české rekordy ve svých kategoriích. To se povedlo Michaelu Mrůzkovi (TJKr) v kategorii 45-49 let (1:04:53,7) a Šárce Landsmannové (Boh) v kategorii 35-39 let (1:08:37,0).

Dálková sezóna pokračuje již na otevřené vodě na Máchově jezeře 25. května 2013.