Zlato z mistrovské časovky mají Rybářová a Pošmourný

Melice 2013 MCR 5K WNepochopitelná a neopodstatněná hysterie kolem teploty vody, přestože ta zůstávala po celou dobu v rámci pravidel prověřených jejich čtyřicetiletou historií a především v rámci dálkoplaveckého normálu, nakonec dopadla bohužel hlavně na pořadatele, kteří i přes slunečné až parné počasí museli čelit nižšímu zájmu ze stran startujících plavců. Na druhou stranu, logicky při mistrovství České republiky, nechyběl nikdo z tuzemské špičky, kterou v Mělicích při pětikilometrové časovce čekal boj nejenom o tituly a medaile, ale i nominace na mistrovství světa v Barceloně a mistrovství Evropy juniorů v Turecku, a které se ale šampionát týkal především.

Příroda ukázala svojí sílu a rozmanitost, což jsou parametry, které k dálkovému plavání neodmyslitelně patří, a voda vylétla z nějakých 15 stupňů až na 16-16,5°C ještě v pátek odpoledne, ale pak až na 18-18,5 stupňů v sobotu odpoledne, takže kvůli podchlazení nakonec nevzdal ani jediný plavec, i když na některých místech tratě zůstávaly „fleky“ chladnější vody ještě s páteční teplotou. S ní a s chronometrem si nejlépe poradil reprezentant Jan Pošmourný (Kometa Brno), který sice zpočátku neplaval optimální stopou, protože vyrazil na trať první, ale nakonec ve velice vyrovnaném souboji jen s nejtěsnějším rozdílem pouhých dvou a půl vteřiny porazil obhajujícího šampióna z loňského Lipna Jána Kútnika (rovněž Kometa Brno). Pošmourný, který je pětkařskou stálicí, když nechyběl ani jedinkrát na stupních vítězů od MČR na Lipně v roce 2007 a má již i titul z roku 2011, tak splnil první část ze svého letošního úmyslu vyhrát všechny tři venkovní mistráky (vedle pětky i desítku v Plzni a dvacítku na Lipně), přičemž intervalovou pětku, ve které plave každý sám za sebe, považuje osobně za nejtěžší, mj. i kvůli orientaci, jak ostatně i v Mělicích předvedl. Do závodu dal všechno a vyplaval si tak vedle titulu i jistou nominaci na 5 km na mistrovství světa v Barceloně, kam mají zatím jistotu pouze 25-kaři Smolka s Rybářovou (o desítku se bude bojovat na EP na Balatonu).

I stříbrný Honza Kútnik si přál raději studenější vodu, než byla nakonec ta, která v Mělicích překvapila všechny přítomné. Se samotným závodem byl spokojený, formu potvrdil, když dokázal na mezičasech i zrychlovat, ale i on v prvním ze tří kol trochu zakufroval a zůstal tak za zlatem jen o pouhý okamžik. Určitě si na obhajobu věřil, a pokud by měl informace o Pošmym z tratě, je si jistý, že by dokázal těch pár vteřin odmazat. Ale, jak sám říká, mají to všichni stejné! :-)

Na bronzový stupínek vlétl jako blesk z čistého nebe Ondřej Baumrt (Slávie Chomutov), asi nejméně zkušený z těch nejrychlejších, který si přesto s nástrahami časovky ve venkovní vodě excelentně poradil a vybojoval si tak nominaci na MEJ v Turecku a především připravil zklamání zkušenějším Ingeduldovi a Balounovi. K seniorskému bronzu pak přidal i zlato v kategorii staršího dorostu, když si polepšil z bronzu v dubnovém indoorovém Podolí, a slavil ho před stříbrným Matějem Kozubkem a bronzovým Davidem Molinarem (oba Bohemians). V kategorii mladšího dorostu titul vybojoval Tomáš Kozubek (Bohemians) jen o dvě vteřiny před Danem Čabanem (domácí SC PA Pardubice), který o pouhou desetinu přetlačil Jakuba Černého (PK Vysoké Mýto). Zajímavostí je 7. celkové místo reprezentačního trenéra Rostislava Vítka, který ještě vloni bral z pětky bronz, ale po loňské sezóně skončil se sportovní kariérou a přestal trénovat. Výkonnostně se propadl o 4 minuty, ale do první desítky se ještě vešel. Uvidíme příští rok :-) Letos bral alespoň zlato v masters kategorii nad 35-let.

Mezi ženami jednoznačně dominovala Silva Rybářová (Kometa Brno), která nedala nikomu šanci a s velkým náskokem ukázala, co skutečně umí, a po třech stříbrech za sebou si šáhla na zlatou medaili i na pětce a přidala tak z pětky druhou zlatou k té z roku 2009. I Silva se trochu bála teploty vody, ale, jak sama po závodě řekla, byla příjemná, sluníčko pěkně hřálo a vůbec se jí plavalo dobře. No, jen tak dál, letošní Grand Prix bude ještě dlouhé. Silva zaplavala po bazénovém kontrolním startu ve Strakonicích výborně i v úvodním domácím závodě venku a porazila reprezentační i oddílovou kolegyni Báru Pickovou, která si sice polepšila po dvou bronzech na stříbro, ale v posledním kole přece jí přece jenom bylo chladněji a tak spokojeností nehýřila. Bronz vybojovala domácí Lenka Štěrbová, která za Bárou doplavala jen těsně a poslední kolo měla dokonce rychlejší (na snímku Jirky Kuřiny všechny tři seniorské medailistky).

V kategorii starších dorostenek prokázala velký posun Bára Štolková (Slávie Plzeň), která získala titul stejně jako v bazénové pětce v Praze – Podolí, před zkušenější Adélou Solskou (Kometa Brno), který má na stěně již i medaile z absolutní desítky a dvacítky, a Pavlínou Kubátovou (SOP Kolín). Mladší dorostenky vyhrála Michaela Ulipová (Slávie Plzeň) před Petrou Štastnou (Kometa Brno) a domácí pardubickou Renatou Novákovou.

Na mistrovství ČR na 5km ale nesoutěžilo pouze o absolutní a dorostenecké medaile, ale i o veteránské v jednotlivých kategoriích masters a vedle již zmíněného Vítka v kat. M-C (35+), vyhráli Fialová (KSPKl) v M-B, Křížová (KomBr) v M-C, Bejlková (SlPl) a Rucký (SCPAP) M-D (40+), bývalý mistr ČR z let 1989, 1991 a 1992 Kamas (NepM) M-E (45+), Pražáková (SpCh) a Matěna (SCPAP) M-F (50+), Moravec (FiBr) M-G (55+), Čudanová (FiBr) a Jelínek (SpCh) M-H (60+), Kolář (I.PKO) M-I (65+) a Hanuš (FiBr) M+J (70+), nejstarší muž na startu tohoto závodu, který je ale i na startu své 41. dálkoplavecké sezony, přičemž tu prví zahájil 2. místem v Maratonu Lipno na 10 km v roce 1973 (!), o které jsme psali před nedávnem.

Do čela průběžného bodování Českého poháru se v Mělicích probojovali Jan Pošmourný a Lenka Štěrbová a dalším závodem bude, po zrušených Dalešicích v příštím týdnu, Garoma+ maraton v Brně za týdny dva.