Pavel Neumann: Vzpomínka na první dálkovou plavbu

Maratón Vrané - Praha 1964Nedávno jsem poodhalil zapomněním již dávno skryté první ročníky Lipenského maratónu, který začal koncem 60. a počátkem 70. let psát novodobou historii dálkového plavání. Označení „novodobou“ je ovšem skutečně namístě, protože plavecké maratóny nebyly žádnou novinkou a plavaly se i u nás dávno dávno před Lipnem, jak jsme se ostatně již několikrát na našich stránkách těmito pionýrskými začátky plavání, kterého tehdy bylo VÝHRADNĚ na OTEVŘENÝCH VODÁCH a téměř výhradně na DISTANČNÍCH TRATÍCH, zabývali. V článku o Lipnu jsem zmínil, že na startu dnešních maratónů se objevují borci, kteří závodili v maratonech již od poloviny 70. let a právě tento týden jsme oslavili čerstvého mistra republiky na 5km z Mělic v kategorii nad 70 let Bedřicha Hanuše, kterého máme zdokumentovaného ve výsledcích z Lipna 1973, které jsou na stránkách k dispozici.

To nedalo některým dokonce ještě zkušenějším borcům a začali se se mnou dělit se svými zážitky, které nám pomohou nahlédnout ještě dále před Lipno 1967. Tradičním maratonem totiž byl závod Štěchovice – Praha ve Vltavě, který měřil 25 kilometrů, a nám všem dobře známý a námi všemi velmi vážený Pavel Neumann, který i v letošním roce nechyběl na startu zimního plavání, se s námi podělil o svoji zkušenost z před šedesáti let!!

„Jsem už v létech a dost si pamatuji. První dálkovou plavbu – plavecký maraton v Československu uspořádal plavecký oddíl Sokol Vinohrady Praha v létě 1951. V tuto dobu jsem byl žákem v plaveckém oddílu Sokola Vinohrady a pár žáků oddílu bylo k nápomoci při a hlavně po plavbě. Závodu se zúčastnilo 9 plavců a do cíle dorazili pouze 2. Závodníci zahájili plavbu pod Štěchovickou přehradou, přeplavali Vranskou vodní plochu až ke zdrži Vrané. Zde vylezli z vody a pod zdrží opět vlezli do Vltavy a plavali do Prahy a cíl byl na plovárně ČVK, myslím , že to bylo v objektu, co dnes patří Bohemians Praha. Plavbu vyhrál Karel DAVÍDEK (Sokol Vinohrady), který v tuto dobu trénoval nás, žáky plaveckého oddílu, za který jsem tehdy plaval. Čas vítěze byl asi 9 hodin a druhý plavec doplaval do cíle asi za 1 hodinu poté. Pamatuji si, že vítěz měl potíže s očima, protože tehdy plavecké brýle neměl snad nikdo, a pamatuji se, že po doplavání dost dlouho vyplachovali Davídkovi oči hned na molu borovou vodou. Nás žáky v rámci tohoto závodu vyvezli kousek proti proudu a nechali nás plavat zpět. To byl můj první start ve Vltavě. Ale berte to, že tato vzpomínka je starší 60 let! Ing. Pavel Neumann“

Jako kronikář DP přidávám stylovou fotku z Vodních sportů, ročník 1969, zachycující účastníky maratónu Vrané – Praha v roce 1964. Zároveň prosím všechny pamětníky, aby se se mnou spojili, pokud poznají na fotce některého z plavců. Rovněž bych velice ocenil, pokud by někdo nalezl nějaké dobové dokumenty, výsledky, fotografie z „distančních závodů“ od roku 1895 do 80. let 20. století, ke kterým, bohužel, chybí jakýkoliv archiv, a podělil by se se mnou o ně (především populární Napříč Prahou, který se plaval zhruba 30 let, Štěchovice – Praha, Vrané – Praha atd.). Všichni zájemci o historii rádi přivítají další vzpomínky či zážitky, které mi můžete zavolat či poslat a rádi je zveřejníme (rtaborsky@volny.cz).

Ze svého archivu si dovolím doplnit k Pavlovýmu článku, že Štěchovice – Praha se plavaly v letech 1949 -1956, přičemž v roce 1950 se dle Oldřicha Lišky, pozdějšího předsedy sekce Sportovního otužování a dálkového plavání (SODP), na různých tratích zúčastnilo rekordních 127 plavců. Tradice závodu vydržela jako Vrané – Praha až do počátku 80. let, kdy byla již i součástí Českého poháru. Samotný závod Štěchovice – Praha na 25 kilometrů pak ještě obnovili v roce 1977 Václav Žídek, Tomáš Jahn a František Kosař. Vyhrála suverénně tehdy sedmnáctiletá Jitka Grundová z Ústí nad Labem v čase 5:22 hod. před Janem Novákem a následný rok se plavalo ještě jednou a naposledy a vyhrál Polák Boguslav Liziak před Jitkou Grundovou.