Silva Rybářová třetí v Evropském poháru na Balatonu

silva_balatonV pátek odpoledne jsem spolu se závodníky ozkoušel závodní trať, abych jim mohl popřípadě sdělit své postřehy, hlavně mladým, nezkušeným plavcům. Voda měla v pátek 29 stupňů, což nebylo nic příjemného, ale okruh nebyl nijak složitý, celkem bylo vše jasné a bójky dobře viditelné.

V sobotu ráno voda měla 27 stupňů, což bylo jistě příjemnější a pro závod určitě lepší. Muži startovali v 9:20, ženy pak o 15 minut později. Plavalo se na okruhu dlouhém 2,5 km a bylo o co bojovat (kvalifikace na MS do Barcelony), takže se očekával nelítostný souboj.

U chlapů to bylo hlavně o prvním místě mezi našimi plavci, které zaručovalo start na MS, a to nakonec bral Ján Kutník, i když mu to značně ulehčil Honza Pošmourný, který nestartoval kvůli nemoci, a Karel Baloun, který byl na 7 km diskvalifikován kvůli minutí jedné otočné bóje, když byl v tu chvíli o cca minutu před dvojicí Kutník – Ingeduld a snažil se udržet vedoucí ujíždějící čtveřice.

S několika vteřinovým odstupem za Honzou Kútníkem pak tedy doplaval, jako druhý z našich, Víťa Ingeduld, oba se ztrátou více jak 4 minut na vítěze, vynikajícího plavce a dvojnásobného olympionika na 10 km Bryaena Ryckmena.

U žen to byl souboj o dvě volná místa pro účast na MS v Barceloně na 10 km, která byla vyhrazena pro první dvě z našich. Všechny tři (Silva Rybářová, Bára Picková a Lenka Štěrbová) jely téměř až do konce závodu spolu s olympijskou vítězkou na 10 km z Londýna Evou Risztov a druhou, mladší, ale taky hodně rychlou maďarkou Annou Olasz. Byl to pěkný souboj až do konce a účast na MS po právu vybojovaná pro Silvu, která dohmátla celkově na třetím místě, a pro Báru finišující čtvrtá o kousek před Lenkou Štěrbovou. V tomto případě je to škoda, že na MS nemohou startovat tři závodnice v jedné disciplíně.

Na Balatonu startovali i junioři Matěj Kozubek a Ondřej Baumrt, kteří tak sbírají především zkušenosti před MEJ v Turecku. O poznání zkušenější Matěj využil svých schopností, když se v poslední rovince se přehnal jako vítr přes Ondřeje, který toho měl plný brýle :). I tak patří gratulace k pěknému výkonu a bojovnosti pro oba dva.