Na Seči triumfovali Baloun a Štěrbová

Sec 2013 muziV historii 39 ročníků Memoriálu Miroslava Kroufka dosud nejtěsnější rozdíl pouhého zlomku sekundy rozhodl o prvenství Karla Balouna před Vítem Ingeduldem, zatímco mezi ženami se vítězkou legendárního závodu stala Lenka Štěrbová rozdílem třídy. Pěkné počasí a relativně čistá voda Sečské přehrady, jejíž teplota klesla díky chladnějšímu závěru pracovního týdne na osvěžujících 20,5 stupně, vytvořily ideální podmínky pro 167 závodníků z 27 oddílů, kteří se druhou červencovou sobotu představili na jedné z nejtradičnějších soutěží dálkových plavců v ČR. Pořadatelé z SC Plavecký areál Pardubice opět sklidili potlesk na otevřené scéně za perfektní organizaci závodu, jenž byl součástí Českého poháru a také třetím kolem Tour de OWS.

Bezprostředně po startu hlavního desetikilometrového závodu se na čele vytvořila pětičlenná skupina hlavních favoritů, v níž si po většinu doby nejaktivněji počínal Vít Ingeduld z brněnské Komety. Úspěšně mu sekundovali oddílové kolegové Karel BalounJakubem Tobiášem, Matěj Kozubek z Bohemians a do sedmého kilometru i chomutovský Ondřej Baumrt.  Přes několik pokusů o únik v podání především Balouna a Ingedulda, nedokázal nikdo z pětice českých reprezentantů získat na své soupeře významnější náskok a tak stejně jako minulý týden při MČR v Plzni rozhodoval až závěrečný finiš. Vít Ingeduld v posledních stovkách metrů vystupňoval tempo, na poslední bójku, kde se závodníci obraceli prakticky o 180 stupňů do 30 metrů dlouhé cílové rovinky, naplaval na výhodné první pozici a zdálo se, že o vítězi je rozhodnuto. Karel Baloun však v sobě našel ještě poslední zbytky sil a nevídaným sprintem a zkušenějším dohmatem strhl prvenství na svoji stranu (první čtyři muži v cíli na fotce J. Kozubka) V závodě žen si domácí Lenka Štěrbová počínala naprosto suverénně, na své soupeřky získala rozhodující náskok již v prvním z pěti dvoukilometrových kol a pak již bojovala jen s časem. V cíli dohmátla s náskokem 7,5 minuty na druhou Barboru Štolkovou ze Slavie VŠ Plzeň a třetí Petru Šťastnou z Komety Brno. Lenka Štěrbová mimo vítězství v soutěži žen doplavala pátá v absolutním pořadí, když porazila nejen 22 žen, ale i 40 mužů!

Nejmladší plavci soutěžili na tříkilometrové trati, na které v kategorii mladších žáků vyhráli Lucie Zubalíková (OSPHo) před Zoe Zdražilovou (SjBr) a domácí Vojislav Štěrba (SCPAP) před Romanem Procházkou (SjBr) a v kategorii starších žáků Tomáš Ludvík (LoBe) před Petrem Dostálem (PKVM) a Michaela Štěrbová před Pavlou Avromovou (obě SCPAP), kteří tak vyleštili svoje vizitky před víkendovým mistrovstvím republiky žáků v Hlučíně.