Tour de Open Water Swimming byla zakončena poslední etapou v Praze ve Vltavě

Vltava 2013 zenyVltava 2013 muziBezpečná trať vedená podél pravého břehu Vltavy patří tradičně mezi chladnější závody, ale perfektní zázemí veslařské loděnice TJ Bohemians, tři záchranářské čluny na vodě, další člun Městské policie a rozhodčí a záchranáři na suchu, lékař na mole, značil jeden z nejlépe zajištěných závodů. Obrovské množství zkušených pořadatelů se schází v místě startu již 2 hodiny před začátkem prezentace a v tu chvíli se objevují i první závodníci. Sehraní klokani mají vše včas připravené a závody odsýpají přesně podle zveřejněného harmonogramu. Počasí nám letos přineslo sluníčko, takže 23 stupně Celsia bylo velmi příjemných. Voda vinou červnových povodní se začíná dostávat opět do kondice, jen teplota ještě zaostává. 17,3 st C bude asi jednou z nejstudenějších. Snad.

TdOWS 2013 mlzaciNejdříve se do vody vrhli závodníci na 1km. Pro mladší žáky to byl především boj s chladem a pro ty nejstarší s proudem. V cíli na všechny čekal čaj na zahřátí zevnitř, teplá sprcha a klobáska na zaplnění břicha. Sběratelé diplomů ocenili i diplom pro všechny plavce. Nejrychlejším plavcem na 1km byl mladší žák Vojislav Štěrba (SCPAP) před dorostenkou Terezou Skuhrovou (Boh). Výsledky žactva: žáci: 1. Štěrba, 2. Knotek (SCPAP), 3. Bareš (veřejnost), žačky: 1. Zdražilová (SjBr), 2. Šebestová (SlPl), 3. Černá (PKVM) (vítězové celé Tour v této katogorii na fotce J. Kozubka č. 3).

TdOWS 2013 stzaciZávod na 3km je hlavním závodem pro starší žactvo a bylo zde na co koukat. Dramatické vyústění jsme viděli v boji o vítězství, kde zvítězil s velkým náskokem Tomáš Ludvík (LoBe) před Petrem Dostálem (PKVM), čímž si stáhl vítězství celé Tour pro starší žactvo na svou stranu, když po předchozí etapě ztrácel na průběžně vedoucího Dostála. Třetí byl slovenský závodník Marek Pavuk (ŠKAL), který se zúčastnil také celé TdOWS2013 (vítězové Tour na fotce č. 4). Mezi žákyněmi vyhrála Michaela Štěrbová (SCPAP), druhá byla Petra Hauerová (SlPl) a 3. Denisa Försterová (SOPKo). Muže vyhrál Jan Škoch (Boh), ženy Tereza Skuhrová (Boh) a veřejnost Anna Kotěšovcová.

Hlavní závod na 5km opanovala, jako všechny předchozí etapy Tour, čtveřice reprezentantů. Ondra Baumrt, ale v chladně Vltavě dlouho nevydržel rychlé tempo Matěje Kozubka z Bohemians a tak do cíle letěl vláček jen tří plavců (první tři muži ve Vltavě na fotce č. 2). V souboji českobudějovických rodáků, nyní v modrých barvách brněnské Komety, zvítězil Vít Ingeduld před Karlem Balounem. Mezi ženami se do cíle podívala jako první Lenka Štěrbová (SCPAP), která chytře využila sil plaveckých domestiků Baumrta (SlCho) a Molinara (Boh). Druhá žena byla Barbora Štolková (SlPl) a třetí Pavlína Kubátová (SCPAP) (první tři ženy závodu na úvodní fotce). V součtu TdOWS2013 ale třetí místo mezi ženami udržela Petra Šťastná (KomBr).

Více jak stovku závodníků a téměř dvojnásobný počet přihlížejících kontrolovali i zástupci médií.

Velké uznání patří 35 dospělým, 10 starším a 5 mladším žákům, kteří během posledních 9 dnů odplavali a objeli všechny čtyři závody celé Tour.

Dík patří i všem pořadatelům, rozhodčím, záchranářům za pomoc a také ostatním závodníkům za účast na 5. ročníku závodu O pohár Vltavy. Na viděnou určitě za rok a také na dalších letošních závodech ČP DP.