10 kilometrů muži na MS – zprávy ze závodu

Barcelona 2013 startBarcelona 3Honza Pošmourný a Honza Kútnik odstartovali v Barceloně na mistrovství světa do závodu na 10 kilomtrů (foto našich z tréninkového bazénu – chybí Libor Smolka, který na svých 25 kilometrů dorazí do Barcelony až později, na prvním snímku start – foto RFEN). V Barceloně je vedro, momentálně 31°C ve stínu, voda má příjemných 24°C (jako Hlučín o víkendu). Po prvním kole oba plavou v balíku. Pošmák občerstvoval, Kútňa ne. Připomeňme, že naši bojují o vylepšení nejlepších umístění chlapů na MS, které na desetikilometrové trati drží Rosťa Vítek (11.) z Melbourne 2007 a Kuba Fichtl (12. resp. 13.) z Říma 2009 resp. Dubaje 2004. Na posledním MS v Šanghaji 2011 byl nejlepší Pošmourný (32.).
Na 4km Pošmák cca 20. pozice a Kútňa cca 30. v balíku, který má kolem 50 plavců (!). Ve předu si to hlídá Mellouli a mladý Kanaďan Hedlin. Pošmák znovu občerstvoval u Rosti na vzdálenějším mole a Kútňa opět ne, ale je možné, že občerstvuje u Danky Klimové na prvním mole.
7,5km Kútňa se drží na konci balíku a měl za 7,5km dvě pití (u Danky), ale vypadá to, že mu dochází. Pošmák si teď nestihl vzít pití, nedostal se k němu. Je stále v polovině balíku. Mellouli na pohodu vpředu. Richard Weinberger, 3. z OH, minul bójku a musel se vracet – měl ztrátu přes 100 metrů, ale během jediného kilometru byl zpět v balíku…
Na posledním pití Pošmák 20. a Kútňa 47.
V cíli Pošmák 23. (po fotofiniši upraven na 22. místo – porazil stříbrného z pětky Hedlina) 42. vteřin z vítězem, Kútňa 47. 2:03 minut za vítězem.
Tvrdej závod! Zdánlivě neporazitelný Ous Mellouli konečně poražen a kým jiným, než zkušenými veterány Řekem Spyridonem Gianniotisem a Němcem Thomasem Lurzem. Pošmy výborně, ale na lepší než 22. místo to nestačilo. Je to masakr.