Noví mistři ČR nejmladších kategorií převzali na Hlučíně vládu

Hlucin 2013 10km muziHlucin 2013 5km finisMistrovstvím České republiky žactva vyvrcholil dvoudenní program festivalu dálkového plavání ve fantasticky čisté vodě hlučínského písníku. Výborně obsazenou kategorii nejstaršího žákovského ročníku 1999, kde se mimo mistrovských medailí bojovalo i nominaci do SCM DP na příští rok, vyhráli největší favorité Tomáš Ludvík z Lokomotivy Beroun a Michaela Štěrbová z SC PA Pardubice. Tomáš Ludvík obhájil loňské prvenství po tuhém boji se svým velkým soupeřem Petrem Dostálem z Vysokého Mýta a Michaela Štěrbová jednoznačným vítězstvím dosáhla šestého mistrovského titulu v řadě za sebou a vytvořila unikátní rekord, když od roku 2008 vyhrála ve všech žákovských věkových kategoriích od deseti (tu dokonce dvakrát – jako „ostaršená“ devítiletá a desetiletá) do čtrnácti let. Skvělé výkony předvedli i další účastníci žákovského mistrovství, mocně povzbuzovaní početným zástupem trenérů, rodičů a kamarádů, kteří celý závod vedený v bezprostřední blízkosti kompletně průchozího břehu měli jako na dlani.

Nedělnímu odpolednímu mistrovství ČR žactva předcházela řada závodů na tratích od 1 km do 10 km. Absolutním vítězem hlavního závodu „O pohár města Hlučína“ (součet časů na 10 km a 5 km) se historicky nejmenším rozdílem 0,6 sekundy stal Matěj Kozubek z Bohemians Praha (na prvním snímku první tři muži na 10km, na druhém finiš v nedělním závodě na 5km, na třetím celkový vítěz s trofejemi) před reprezentanty Komety Brno Karlem Balounem a Vítem Ingeduldem.Hlucin 2013 vitez  V soutěži žen si pardubická Lenka Štěrbová, stále trochu smutně vstřebávající zprávy z Barcelony, dopřála vítězné gesto hned čtyřikrát, když vyhrála na všech vypsaných tratích 10 km, 1 km, 3 km a 5km.

Sobotní program stejně jako v minulých letech zahájil nejdelším desetikilometrovým závodem. Tradičně početné startovní pole se brzy roztáhlo po celé nově vytýčené, přehlednější a bezpečnější trati, kterou zkušení pořadatelé ze Slezanu Opava téměř  celou situovali podél břehu.  Podle očekávání se na čele usadila trojice favoritů Baloun, Ingeduld  a Kozubek.  Sedmnáctiletý Matěj Kozubek si těžko mohl přát lepší závěr přípravy před odjezdem na evropský juniorský šampionát – aktivně odtáhl většinu závodu a svůj velký den zakončil vítězným finišem, když v posledních stovkách metrů odrazil závěrečný útok obou brněnských zástupců. V těsném souboji o druhé místo uspěl Karel Baloun a jako třetí dohmátl Vít Ingedul.  Soutěž žen se vyvíjela podobně jako na Seči a na Vltavě.  Lenka Štěrbová po ostrém úvodu a následné vzorné spolupráci s krnovským Michaelem Mruzkem ml. s přehledem vyplavala pro oddíl SC PAP plný počet bodů za první místo mezi ženami, ke kterému navíc přidala i čtvrtou příčku v absolutním pořadí. Pro stříbro si trochu překvapivě doplavala stále se lepšící Veronika Milerská z University Brno a pro bronz v barvách Komety startující domácí odchovankyně Adéla Solská.

Nedělní dopoledne patřilo závodu na 5 kilometrů, v němž okruh favoritů doplnil krnovský Libor Smolka. Český reprezentant, který bude příští týden v Barceloně obhajovat trojnásobnou desátou příčku ze světových šampionátů v Římě, Robervalu a Šanghaji, využil dvoudenní zastávky na trase Austrálie – Krnov – Barcelona ke kvalitnímu tréninku účastí na hlučínské pětce. Přes únavu z dlouhé cesty a časového posunu se až do závěrečné fáze závodu držel ve vedoucí skupince, z jejíhož dlouhého finiše vyšlo konečné pořadí první Karel Baloun, druhý Vít Ingeduld a třetí Matěj Kozubek. Soutěž žen přinesla další triumf Lence Štěrbové před Veronikou Milerskou, třetí doplavala čerstvá pardubická posila Pavlína Kubátová.

Nedělní mistrovské odpoledne přineslo žákovské tituly těmto závodníkům:
jedenáctiletí: Lucie Zubalíková (OSP Hodonín) a Maxim Suk (SOP Kolín)
dvanáctiletí: Lucie Šebestová (Slavia VŠ Plzeň) a Vojislav Štěrba (SC PAP)
třináctiletí: Alžběta Hrušková (Kometa Brno) a Martin Fiala (Slávie VŠ Plzeň)
čtrnáctiletí:  Michaela Štěrbová (SC PAP) a Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun)