10 kilometrů ženy na MS – zprávy ze závodu

Barcelona 2013 moloNaši dorazili na závodiště. V dnešním závodě na olympijské trati 10 kilometrů budou v našich barvách bojovat Bára Picková a Silvie Rybářová. Silva se na mistrovství světa představí na desítce potřetí, v Římě 2009 vybojovala 23. místo, v Šanghaji 2011 29. Bára je po Janě Pechanové, Yvettě Hlaváčové a Silvě teprve čtvrtou českou ženou, která si vybojovala právo startu na 10km na MS. Nejlepším českým výsledkem je stříbro Jany Pechanové z Dubaje 2004. Na posledním MS v Šanghaji doplavala Jana 7. a na MS startovala na desítce celkem 10x včetně vůbec první desítky na Havaji 2000 (do té doby se plavalo pouze 5 a 25km). Yvetta startovala na MS na desítce 4x, nejlépe zaplavala 16. místo (jednou nedoplavala a jednou ji diskvalifikovali). Uvidíme, jak naše holky dnes! Už nyní to v Barceloně peče, je 33°C, ale to má být dnes i u nás doma :-) (foto prvního občerstvovacího mola od Martina Sidorjáka)
Na 5km jsou obě naše holky v balíku, který se snaží od posledního občerstvení táhnout olympijská vítězka Eva Risztov. Bára je 26., Silva poslední v balíku 37. Teplota vystoupala na 37°C.
1,5 hodiny – začíná se to zrychlovat, tahá to stále Eva Risztov, ale na špici se drží i nesmrtelná 38-letá Angela Maurer, nejstarší dálkoplavec celého mistrovství (před 35-letým Igorem Snitkem z Ukrajiny a 34-letým Thomasem Lurzem), anglická hvězda Payne, která obhajuje titul z Šanghaje. Balík má cca 36 holek, Silva cca 26., Bára na konci balíku. Jedou do posledního kola.
Mimochodem, Gianniotis, který včera obhájil titul, se ve věku 33 let a 153 dní stal nejstarším mistrem světa na 10km, když překonal svůj vlastní věk z Šanghaje (31 let). Zkušenosti prostě k dálkovém patří, bez nich to evidentně nejde…
Silva na desítku skvěle – sice 28. místo, ale ztráta jen něco přes půl minuty, o 3 minuty méně, než při 29. místě v Šanghaji. Silva ale do světové špičky již patří i na desítce. Ostatně, je hodně vyrovnaná. Vždyť olympijská vítězka až 9. a obhájkyně titulu 14. … Bára dostala v posledním kole 5-minutovou dardu, ale i tak má některé hezké skalpy, včetně Rusky, Portugalky a Jihoameričanek. 3 kola jela v balíku a to je na první mistrovství hodně dobré.
Naši letos team event nestaví (plave se ve čtvrtek), v sobotu nás pak čeká královských 25 kilometrů a naše největší šance, protože tuto královskou disciplínu umíme nejlépe! Do ní nastoupí i poslední avšak nejzkušenější z našich Libor Smolka, který se ještě v neděli rozplaval v Hlučíně pětičkou.