ME juniorů v Kocaeli – po závodě

mej2013vlajky📄 ME juniorů 2013 - výsledky 7,5km
Dobrý pátek,
alespoň z pohledu českého fanouška dálkového plavání. Během závodu na 7,5 km na MEJ se naši borci určitě neztratili a ukázali, že umí plavat i v Evropské konkurenci. Nejlepšího umístění dosáhl nejmladší účastník Matěj Kozubek, který doplaval na skvělém 9.místě a zařadil se tak na třetí místo českých historických tabulek. Odstup od prvního pod 1.minutu. S malým odstupem za ním doplavali na 12.místě Ondra Baumrt a na 14.pozici Kuba Tobiáš. Závod jsme bohužel viděli na vzdálenost několika set metrů. Rozlišit jednotlivé plavce nebylo tedy ani pro naše zkušené oči lehké. Podmínky ráno byly ideální, teplota vzduchu cca 25 stupňů, moře 22°C a klidná hladina. Jediným rozptýlením byly vlnky od motorových člunů. Po startu jela celá skupina pohromadě (včetně tureckých plavců), při prvním občerstvení se celá skupina rozdrobila na několik menších, které se během dalšího kola opět spojily v jednu velkou. V tom okamžiku již vzdali tři plavci – Švýcar, který odpadl jako první z balíku, Francouz – který ztratil oba čipy a Turek, který asi už nemohl. Přibližně ve čtvrtém kole se stalo to, co jsme všichni očekávali, čelo závodu chlapů začalo dojíždět dívky (startovaly zcela nesmyslně 30 min po mužích). To dle mého názoru ovlivnilo zbytek závodu. Pro nás pozitivně (vice v hodnocení Matesa). V posledním kole bylo vše promícháno a nebylo možné pořádně poznat kdo, kde a jak plave. Po celý závod byl v čele Ital Alberto Brumana (nakonec třetí) a Angličan Caleb Hughes (nakonec 2.), do posledního kola ujela skupina sedmi plavců na jejím konci se vezl Rus Anton Evsikov (1996). Klasickým závěrem bylo zrychlení ruského závodníka a jeho výhra. Neubránil jsem se dojmu, že tohle DejaVu, jsem zažil už nespočetně krát.

Hodnocení dne od Zdeňka Tobiáše: Na prvních pět zatím daleko, i přes opakované taktické chyby, jsou tito plavci schopni v obdobných podmínkách jako dnes, díky absolutní rychlosti doplavat vždy zpět do čela a nakonec všem odjet. Naši ukázali na co mají a s celkovým umístěním jsem spokojený.
Matěj Kozubek: Dle pokynů jsem se snažil udržet v první skupině, když se pak roztrhla, tak dojet co nejlépe v druhé. To se mně podařilo. Umístění v první desítce je pro mě logicky skvělé. Díky předjíždění dívek a zvolení vhodné vnitřní trasy jsem přeplaval spoustu konkurentů.
Ondra Baumrt: Též jsem se snažil udržet v čelní skupině, ale díky častým ne zrovna drobným kontaktům od soupeřů, jsem ztratil spoustu sil, jež chyběli v závěru. 12. místo beru jako úspěch a hlavně celý závod beru jako velmi cenné zkušenosti do mé budoucí kariéry. (vše zakončuje již klasickým „to určitě“)
Kuba Tobiáš: Na startu jsem byl nakopnut do citlivých partií a tak mojí výchozí pozicí bylo poslední místo, nakonec jsme vše překonal, ale závod již byl ve své polovině a karty byly tedy rozdány. Cítil jsem se dobře, ale byl příliš vzadu, nutnost dojíždět opakovaně skupinu mě vyčerpávala. Nakonec jsem společně s ostatními dojel v druhé skupině a obsadil 14.místo. Chybělo dnes pověstné „štěstíčko“, a přebývaly mužské partie. (s úsměvem již dodává: Doufám, že ještě budou fungovat. – budeme muset držet palce)
Víťa Ingeduld (feeder): Stále ještě doufám, že jsem všechny dobře občerstvil a hlavně jsem se hezky na volném moři opálil. Molo bylo malé jen 5×5 m a přítomnost některých obézních trenérů mi naháněla strach o jeho potopení, nakonec vše dopadlo dobře.

Moje poslední hodnocení dne: Viděli jsme krásný, dobře zorganizovaný závod, škoda pouze neuváženému odstartování závodu juniorek. Favorité se ukázali již od začátku. Překvapením pro mě bylo např. 6 místo chorvatského plavce. Výkon našich hodnotím jako velmi dobrý (všichni do první poloviny startovního pole), zejména musím vyzdvihnou výkon Matěje. Pro něj samotného to bude závazek do příštího roku, kdy by měl zcela jistě dostat šanci své umístění vylepšit. Před ním letos pouze dva plavci ročníku 1996. Jsem zvědav, kdo z mladých českých plavců, ho v příštím roce na MEJ doplní.
Přeji hezký zbytek dne a večer určitě napíši ještě krátkou zprávu, až se vše klukům rozleží v hlavách.