Silva Rybářová na startu 35. ročníku „Magogu“ na 34 kilometrů

logo magogCarte-du-lac-20111Silva Rybářová pokračuje ve svém reprezentačním cestování a poté, co se z tatarstánské Kazaně přesunula do katalánské Barcelony, se z ještě probíhajícího tamního mistrovství světa přesunula dále na západ ke kanadskému jezeru Memphrémagog, kde se již v sobotu 3. srpna v 8 hodin ráno mistního času postaví na start jednoho za nejdelších a nejtěžších maratonů světa, 35. ročníku La Traversée du lac Memphramagog. Na fantastických 34 kilometrů bez pomoci jakéhokoliv proudu. Startovní listinu i se Silvou si můžete prohlédnout zde.
Závod je ztělesněním plavecké vytrvalosti, vždyť se léta plaval dokonce na 42 kilometrů, což si z našich pamatují Michal Šanda, který zde startoval v letech 1989 a 1990, Richard Kamas (1989), Michal Beránek (nedoplaval 1996 ani 1998), Lenka Pacáková (vzdala 1992) nebo Michael Drozd, který zde dokonce vyhrál v roce 1997 a doplaval 3. v roce 1996 (8. v 2000). Maraton se s nástupem 21. století zkrátil na 40 kilometrů a následně na současných 34 kilometrů. Je to prestižní závod, do kterého si pořadatelé zvou největší jména a letos dokonce odmítli i Libora Smolku, přestože se hlásil jako 10. pětadvacítkař světa (Šanghaj) i Evropy (Piombino) a zkušený maratonec s mnoha úspěšnými starty v sérii Grand Prix. Proto je pro Silvu vyznamenání za poslední dvě sezony v Grand Prix už samotné pozvání. Jediné dvě Český, které zde startovali jsou právě zmíněná Lenka Pacáková a Yvetta Hlaváčová, která doplavala závod na 34 kilometrů v roce 2005 za 8:15 minut na 6. místě. Uvidíme, jak si s drsnou Kanadou poradí Silva.

Silva přesun z Barcelony zvládla, sice měla dlouhý den (+6 hodiny posun), ale spala již u rodiny přímo na Magogu, kam ji z letiště odvezli a kde je ubytovaná, jako zabitá až do místního rána. Sice kvůli mistrovství světa nestihla přivítací večeři pro všechny plavce, ale do tréninku na novém bazénu, který ještě součástí vysoké školy, se již zapojila. Při předzávodě na 2 kilometry si vyzkoušela vodu v jezeře a absolvuje dlouhý program pořadatelů, který k profesionálním závodů patří (zdravotní prohlídka, představování na několika místech, focení, meetingy, brífingy atd.). Jak Silva říká, fajn zážitek a celkem škola jak pro plavání tak do života. Držíme palce!