Páté kolo Evropského poháru ve španělské Navii – kluci v první desítce

Navia 2013 EP_2

Navia 2013 EP Aktualizováno 10.8. 21:15
Do mužského závodu nastoupilo 50 závodníků, včetně asi 20 domácích borců, kteří trať 7,5km absolvovali v rámci Asturias Cupu, tedy nejsou ve výsledkové listině EP. V našich barvách tartovali Honza Kútnik, Víťa Ingeduld a Ondra Baumrt. Po startu mužů, který byl pozdržen o cca 10 minut, kvůli čekání na startovací lano (kterého se stejně nikdo nedržel a startovalo se 5m před ním), byl v čele Kútňa, který si našel nejlepší pozici a využil jí k poklidnému startu bez kontaktu. V prvním balíku, který po startu čítal asi 15 mužů, se držel i Víťa s Ondrou, kteří startovali z druhé řady, aby inkasovali co nejméně ran. Na konci prvního kola čítal první balík 10 mužů. 

Víťa se držel kolem 3. místa v roli superdomestika, Kútňa se držel kolem 5. pozice a Ondra uzavíral skupinu. Hned v prvním kole byl diskvalifikován Rob Muffels (GER), kvůli podplavání bóje. Závod byl hlavně soutěží taktik, kde bylo výhodnější si naplavat v každém kole asi 100 metrů, než plavat přímo v kurzu na bóji v protiproudu. Po druhém kole došly síly Ondrovi, který neuvisel tempo první skupiny a asi na 5,4km odpadl. Kútňa s Víťou se stále pohybovali na čelních pozicích. Při závěrečném nástupu Andrease Waschburgera (GER) a Chrise Bryana (IRL), asi 1500m před cílem, začal Víťa velmi plápolat za balíkem. Kútňa se propracovával balíkem na medailové pozice a poslední bóji, asi 400m před cílem, obracel na 3. místě. Ovšem finiš byl drtivý a Kútňa ztratil až v závěrečných metrech a doplaval si pro poslední místo v čelní skupině, v součtu osmé místo, se ztrátou necelých 17s na prvního. Víťa zabojoval a doplaval 36 vteřin za vítězem, hned za Kútňou, a asi 2,5 minuty za vítězem doplaval osamocený Ondra, který udržel 10. pozici. Všichni kluci porazili například trojici Rusů, oba Rakušany, či všechny Španěly.

První místo si ve finiši vybojoval Andreas Waschburger, druhý Sorren Meißner a třetí místo si vybojoval skvělým závěrem Izraelec Yuval Safra, který ještě při nájezdu do cílové rovinky (asi 100m dlouhé) byl vedle Kútni.

V závodě žen, kde startovalo 25 závodnic, jsme měli zastoupení v podobě Báry Pickové. Začalo se velmi ostrým tempem, které neudrželo několik závodnic hned na první bójce. Bára se udržela prvního balíku do 5,6km, kde poté vypadla. Závod dokončila na 14. místě se ztrátou 3:23min na první Muller (FRA), druhá skončila Requena (ESP) a jako třetí dohmátla Finnia Wunram (GER).

Nyní se jde tým zúčastnit oficiální „afterparty“ a zítra nás čeká 5km jako závod Descenzo della Ria de Navia, na ktrerý se všichni velmi těšíme.

V pátek veřer:
📄 EP Navia - informace, trať
📄 EP bodování po 4 kolech
📄 EP bodování po 4 kolech (ženy)
Ve čtvrtek večer dorazila do malebné španělské vesnice Navia skupina českých plavců ve složení: Bára Picková, Ondra Baumrt, Honza Kútnik a Víťa Ingeduld (na prvním snímku kluci v přístavu, na druhém celá výprava focená autospouští na letišti). Po vydatném spánku, který jsme si dopřáli zejména díky tomu, že zde nemáme trenéry, jsme včera absolvovali lehký trénink v bazénu a po polední siestě nás čekalo vyzkoušení závodního okruhu v řece Ria de Navia, kde jsme hlavně pilovali taktiku na zítřejší závod, jelikož bude takticky velmi náročný kvůli proudu řeky a protiproudu přílivu Atlantského oceánu.

Díky prohře ve hře kámen-nůžky-papír byl headcoachem zvolen Víťa a tudíž ho čekala nemilá povinnost absolvovat Technical Meeting. Vzhledem k jeho angličtině Ondra s Honzou udělali dobrý skutek a podpořili ho tam. Vzhledem k angličtině pořadatele, která se podobala rozhovoru se Standou Řezáčem po Marcialonze, jim to stejně nebylo příliš platné :-)
Včera večer jsme se chystali na zahajovací ceremoniál a poté již jen odpočívat na sobotní závod, který se kvůli slapovým jevům a životnímu stylu Španělů bude startovat až v 17 hodin, dívky o 15 minut později. Jsou v plánu tři okruhy, celkem 7,5km, bez možnosti občerstvení.

Po předchozích zkušenostech Víti a Kutni se těšíme na skvělou atmosféru, kterou dokáží místí vytvořit, obzvláště při nedělním závodě Descenso della Ria de Navia, který je součástí místního festivalu a který hostí i více než 1000 plavců. Na tento závod v délce 5km jsme byli pozváni a nemohli jsme odmítnout. Atmosféra tohoto závodu je nepopsatelná.

Konkurence je zde velká, například Bryan Ryckeman (2. z MS na 25km), Andreas Waschburger (6. z OH), či Rob Muffels (2x vítěz MEJ, mistr světa juniorů, 11. na MS v Barceloně na 5km). V ženách kompletní německá reprezentace a Anna Olasz (6. na MS na 10km).