Databáze bodování Českého poháru s více funkcemi i ročníky

bodovani_1Dálkoplavecký web, první a nejstarší plavecký web u nás, informující o dlouhých tratích již od roku 1998, úspěšně prohloubil databázi bodování Českého poháru zpětně až do roku 2002! Nyní každý, kdo se potřebuje podívat na pořadí Českého poháru v jakékoliv kategorii v každém jednotlivém roce od roku 2002, má celkové pořadí permanentně k dispozici na www.plavani.info. A to tak, že mu stačí prokliknout na úvodní stránce buď přes „Bodování“ nebo „Pořadí Českého poháru 2013“ nebo „Kompletní bodování„. Vždy se dostane na úvodní stránku celé bodovácí databáze.

A tam můžete začít využívat funkce, které pro Vás webmasteři již třetím rokem vylepšují. Úvodní nastavení přestavuje rozhraní pro jednotlivé kategorie ale rovněž pro archiv výsledků, do kterého se dostanete přes ikonku „Výsledky„, kde si můžete ověřit, jak se promítly výsledky konkrétního závodu dodané pořadatelem přímo do databáze bodování, tj. jak byly naimportovány, spárovány s on-line registrací ČSPS, s jakými body, pořadím atd., a kde si můžete zároveň rychle vyhledat pohárové výsledky (tj. bez neregistrovaných plavců, kteří jsou zařazeni na konec výsledků, bez nevypsaných tratí, bez veřejných nebo nepohárových závodů) za 3 roky, kdy je databáze funkční – jednoduchým navolením roku v rolovacím menu.
Pokud se na úvodní stránce bodování vydáte do některé z kategorií (např. muži), můžete si v přednastavených filtrech zvolit konkrétní subkategorii (např. masters D apod.), oddílovou příslušnost a nebo právě rok pohárové soutěže – nyní nově 2002 až 2013. Když si tedy zvolíte v mužích či jiné kategorii třeba rok 2004, uvidíte v databázi kompletní bodování mužů v tomto roce v čele s vítězem Českého poháru Davidem Čechem před Petrem Theureme a Pavlem Srbem. Dále se pak můžete podívat i na to, jak dopadly dorostenecké a veteránské kategorie prostřednictvím stejných již výše uvedených filtrů.

V ročnících před rokem 2010 včetně, nemají kvůli tehdejšímu ručnímu bodování nepropojenému s registrací ČSPS, které tak může obsahovat řadu překlepů, kvůli nimž je obtížné dokonalé párování s databází, plavci aktivní své osobní statistické karty. Od roku 2011 si však můžete každého jednotlivého účastníka rozkliknout a zobrazit si jeho osobní kartu, která obsahuje individuální výsledky dané sezóny včetně jednotlivých bodových zisků, ale rovněž „Statistiku„, kde se vám zobrazí celkové výsledky konkrétního plavce v jednotlivých ročnících Českého poháru zatím zpětně do roku 2002, včetně jeho umístění v kategorii, bodového zisku do soutěže jednotlivců (8 nejlepších závodů) a celkového počtu vyplavaných bodů. Před rokem 2008 je v závorkách uveden počet bodů do kategorie, které se podle tehdejšího systému bodování bodovaly zvlášť od celkového pořadí. Od roku 2007 je naopak uveden i počet startů a doplavaných kilometrů, takže se oddíloví statistici můžou vyřádit a plavci si ověřit svoji aktivitu v jednotlivých letech.

Poprvé v historii je tak možno se podívat až 13 let zpátky na jediném místě, rychle, přehledně a trvale, prostřednictvím naší databáze bodování. Naši webmasteři přitom pomalinku dále pracují na tom, abychom všem zájemcům nabídli tyto často ztracené a nedostupné výsledky i z ještě starších ročníků a tak se můžou účastníci, trenéři i oddíloví statistici těšit na další připravované ročníky 1999-2001, které se rovněž brzy do databáze naimportují a propojí tak, aby se zobrazili k dispozici všem. STK má k dispozici archiv i starších výsledků, které bude postupně importovat (resp. přepisovat z podkladů, které ještě nebyly zpracovávány počítačově nebo byly, ale v zaniklých formátech) do databáze tak, aby jednou obsahovala výsledky všech čtyř desetiletí pohárových klání, jejichž vítězové a účastníci tak nebudou nikdy zapomenuti. Osobní karty pak budou brzy obsahovat i reprezentační výsledky z ME, MS a OH a dále i starty ve SP, EP a jiných zahraničních závodech včetně významných individuálních počinů typu Kanál La Manche.

Za Sportovně technickou komisi výboru sekce DZP musím poděkovat především web-/data-masterům Petrovi Hubalovi a Petrovi Tomáškovi za přípravu databáze a její propojení s webem DP, což dnes předtavuje již tříletou plíživou téměř každodenní práci, dále bývalým STK-ářům Tomášovi Neterdovi a Michalovi Vymazalovi, bez jejichž mnoha dnů a nocí ruční práce s bodováním po celá desetíletí by nebylo možné jejich tehdejší výpočty Českého poháru dnes konvertovat do databáze bodování, a všem pořadatelům plaveckých maratonů, za organizování jejich závodů i učení se práci s daty tak, aby byla co nejlépe propojitelná s dnešním bodováním.