Baloun a Štěrbová získali titul na 20km v deštivém Lipnu

Nejlepší muži na 20km - zleva: Jan Pošmourný, Karel Baloun (oba Kometa Brno), Matěj Kozubek (Bohemians Praha)Vrchol letošní domácí sezóny je za námi a ten tedy byl! Perfektně zorganizovaný závod se zázemím, vybavením i pořadatelským obsazením, které u nás nemá srovnání. A to i přes těžké podmínky, které si pro plavce připravilo nedělní počasí. Královská dvacítka byla doprovázena trvalým deštěm, ranní mlhou a 12tistupňovým vzduchem a poklesem teploty vody na 18,5-19°C, což v letošním horkém létě byla vůbec nejstudenější voda dosavadní sezóny, na kterou není letos opravdu nikdo zvyklý, a dvacítkáře řádně prověřila. V rychlém závodě, ve kterém se dvakrát vystřídaly vlnky zčeřené větrem s klidnou hladinou, nakonec překvapivě, ale naprosto zaslouženě zvítězil Karel Baloun, který dokázal porazit favorita závodu a osvědčeného pětadvacítkáře Jana Pošmourného (oba Kometa Brno). Tomu, přestože avizoval útok na historický hattrick – zisk všech tří titulů na 5, 10 i 20 kilometrů v jediné sezóně, což se nikdy nikomu nepodařilo, a Pošmourný k němu měl vítězstvím na mistráku na 10km na Boleváku i v časovce na 5km v Mělicích správně našlápnuto, v závěru došlo a Karel Baloun tak měl otevřenou cestu k životnímu výsledku a zisku vůbec prvního svého seniorského titulu! Doposud získal pouze dva bronzy – oba vloni na 10km i na 20km. Navíc se Karel Baloun svým vítězstvím stal po odchodu Rostislava Vítka do sportovního důchodu jeho nástupcem jako vítěz nejdelšího a nejnáročnějšího maratónu sezóny, kterým nepřetržitě od roku 1998 (!) byl právě Vítek s vyjímkou roků 2002, kdy byl šampionát zrušen kvůli povodním a 2006, kdy nestartoval kvůli kolizi s reprezentačními povinnostmi.

V nejpočetnějším startovním poli historie, kdy se na start závodu delšího než 15km postavilo rekordních 36 borců (doposud byl rekord 31 plavců na 20km na Lipně 2012 a 2011 a na 15km v Mělicích 2011), si pro stříbro doplaval Pošmourný a seniorský bronz a zároveň titul v kategorii dorostu vybojoval Matěj Kozubek (Bohemians), pro kterého je to i premiérový titul v starším dorostu (ale má dvě zlata v mladším právě na dvacítce) a rovněž první seniorská medaile vůbec a silně tak zaklepal na dveře pětadvacítky na příštím ME (první tři muži na fotce Jana Kozubka). Protože na čtvrtém místě doplaval Ondřej Baumrt (Slávie Chomutov), rovněž pro stříbro v kategorii dorostu, a to plaval dvacítku vůbec poprvé, vypadá to na nejdelší chlapské trati na výrazné střídání stráží a obměnu rolí favoritů, se kterými bude nutno do budoucna na této trati počítat. Titul v kategorii mladšího dorostu vyplaval Dan Čaban (SCPA Pardubice) na 7. celkovém místě. Naprosto neuvěřitelný výkon z druhé strany věkové spektra předvedl 45-letý Richard Kamas, se třemi tituly z nejdelšího maratonu ze Seče 1989 (20km), Lipna 1991 (25km) a Brna 1992 (25km) zdaleka nejzkušenější borec na startu, který vybojoval celkové 5. místo a musel si tak po vice než 20 letech připomenout jaké to je být povolán na dopinkovou kontrolu.

Mezi ženami, při neúčasti naší reprezentační A-čkařky a vítězky posledních dvou šampionátů 2011 a 2012 Silvy Rybářové startujcící ve světovém poháru v Makedonii (stejně jako Libor Smolka, který by určitě také zamíchal pořadím, pokud by na Lipně startoval), bylo jasné, že vítězkou bude někdo jiný z početného startovního pole. A titul se naprosto přesvědčivě vrátil po dvou letech do rukou favoritky Lenky Štěrbové (SCPA Pardubice), která tak navázala na svá mladičká vítězství v letech 2009 a 2010 a stává se stálicí na maratonském stupni vítězů, když na něm nepřetržitě stojí právě od roku 2009 (vedle zlata 2009, 2010 a 2013 i sříbro 2011 a 2012), kdy na něm vystřídala svoji maminku Lenku Štěrbovou st. Rovněž na dalších stupíncích stupně vítězů došlo ke generační obměně – stříbro vybojovala 17-letá Pavla Kubátová (rovněž SCPA Pardubice), zároveň vítězka kategorie starších dorostenek, a bronz 16-letá Simona Šimůnková (KIN), zároveň vítězka mladších dorostenek), která potvrdila věhlas jihočeské vytrvalecké líhně.

Přestože letos se na nejdelší trati prosazovalo mládí, dvacítka je stále doménou těch zkušenějších – věkový průměr chlapů byl 24 let a žen 20 let. Oba vítězové Baloun i Štěrbová udělali nejspíše rozhodující krok k vítězství v celkovém bodování Českého poháru, protože oba ho průběžně vedli již před mistrovstvím na Lipně a svým vítězstvím na Lipně pronásledovatelům vyfoukli vítr z plachet. Ale nic není rozhodnuto, maratonce čeká ještě tradiční desítka na Pastvinách a premiérová patnáctka na Oplatilu, kam se provizorně přesunula z Mělic, kde se bude ještě rozdělovat spousty bodů, a k nim další koncem září na Mácháči a v listopadu na superfinále v Krnově.

Na Lipně se nebojovalo jen o tituly na dvacítce, ale premiérově i ve štafetě na 4×2 kilometry, kterou pro sebe rozhodly štafety Komety Brno, když zvítězila „A“ (Baloun, Pošmourný, Štastná, Okurková) před „B“ (Ingeduld, Kútnik, Dragolová, Tlamková) a bronz vybojovaly Pardubice (Čaban, Jurica, Kubátová, Štěrbová). Nová disciplína přilákala na start 24 týmů a o medaile se plavalo i v kategoriích dorostu a masters.

Součástí šampionátu byly rovněž rámcové závody Českého poháru na 10km a 3km, kde nejvíce pozornosti poutala hvězdná Simona Baumrtová, mnohonásobná česká rekordmanka a čerstvá finalistka mistrovství světa v Barceloně v závodě na 100Z, která vyhrála trojku, a žáků na 1km a 3km. Ty čeká v sobotu 31.8. supefinále jejich kategorie na Pastvinách, kde proběhne i vyhlášení Českého poháru žactva.